Hrvatska znanstvenica: Tvar iz čokolade zaustavlja rak dojke

ISTRAŽIVANJE hrvatske znastvenice dr. Danice Ramljak koja se u Sjedinjenim Državama bavi tumorima dojke pokazalo je da polifenol iz čokolade zaustavlja rast tumorskih stanica dajući nadu da će ta tvar moći poslužiti za sprječavanje i liječenje raka dojke u žena.

Istraživanja Sinjanke dr. Ramljak koje je obavila na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu ukazala su da polifenol iz čokolade pentameric procyanidin selektivno prekida rast tumorskih stanica pri tome ne oštećujući normalne stanice dojke.

Dr. Ramljak predstavila je u srijedu svoje istraživanje vodećim istraživačima za područje tumora na najprestižnijem svjetskom institutu National Institute of Health (NIH) u Bethesdi koji su njegove rezultate ocijenili izvanrednim i obećavajućim.

Rezultati dosadašnjih testiranja otvaraju mogućnost korištenja polifenola iz čokolade u sprječavanju i liječenju raka dojke u žena, a moguće i nekih drugih vrsta tumora, rekla je za Hinu dr. Ramljak.

Rak dojke je među vodećim tumorima u žena u svijetu i pronalaženje novih načina njegovog suzbijanja predstavljalo bi za onkologiju veliko postignuće.

Dr. Ramljak, koja sada radi na NIH-u, je tijekom dvogodišnjeg istraživanja na staničnim linijama tumorskih i normalnih stanica dojke u laboratorijskim uvjetima utvrdila i kako polifenol zaustavlja rast tumorskih stanica dojke.

Doprinos dr. Ramljak je u tome što je prva pokazala da polifenol selektivno djeluje na tumorske stanice i otkrila molekularne mehanizme njegova djelovanja.

Ona je pokazala da polifenol iz čokolade djeluje preventivno na gen p53 koji mutira u preko 50 posto ljudskih tumora tako što sprječava njegove promjene koje vode nastanku tumora.

Polifenoli su tvari koje se nalaze u sastavu čokolade, vina, piva, čaja, jabuka i nekih drugih namirnica. Medicina je već utvrdila njihova ljekovita svojstva u borbi protiv tumora, bolesti srca, nakih virusa i alergija. Tako je nedavno utvrđeno da polifenol iz crnog vina resveratrol štiti od bolesti srca i nekih vrsta tumora.

Nakon prve faze istraživanja na stanicama uslijedit će istraživanje na miševima koji bi trebali pokazati kako polifenol funkcionira u organizmu. Dr. Ramljak kaže da će u testovima miševima biti induciran tumor, a potom dan polifenol iz čokolade kako bi se vidjelo da li dovodi do smanjivanja tumora. Bit će provjerene i preventivne mogućnosti polifenola tako što će se miševima davati polifenol, a potom i kemijska tvar koja izaziva tumor da bi se vidjelo da li ga sprječava.

Tek nakon toga može uslijediti i kliničko ispitivanje spasonosnih mogućnosti fenola na ljudima.

Dr. Ramljak smatra kako bi polifenol, ukoliko se potvrdi njegova konačna upotrebljivost kod ljudi, najvjerojatnije bio korišten u "koktelu" s drugim ljekovima. Prednost polifenola u odnosu na druge ljekove koji se danas koriste u kemoterapiji raka je u tome što nije toksičan i nema negativnih posljedica poput drugih ljekova.

Istraživanje, koje bi trebalo ukupno trajati tri do četiri godine, treba riješiti i problem doze i oblika u kojem bi se polifenol davao ljudima.

Dr. Harold Schmitz, znanstveni direktor u američkoj tvrtki Mars, vodećem svjetskom proizvođaču čokolade, kazao je kako je njegova tvrtka zainteresirana za nastavak istraživanja i spremna ga financirati.

Pročitajte više