Hrvatske nekretnine stranim kupcima sve manje zanimljive

U RAZDOBLJU nakon rata Hrvatska je, zbog svojih prirodnih ljepota i očuvane srednjovjekovne arhitekture, bila pravi mamac za strane investitore i privatne kupce nekretnina, što je s godinama recesije zamrlo. Ipak, u posljednjim mjesecima se čini da sunce i more prestaju biti dovoljno dobri razlozi za izdvajanje velikih količina novca za nekretninu na našoj obali. Stoga, unatoč ovogodišnjoj Vladinoj odluci o izjednačavanju hrvatskih kupaca nekretnina sa stranima, nije  došlo do navale stranaca na naše agencije koje se bave prodajom. Predstavnici hrvatskih agencija za prodaju nekretnina jednoglasni su u svojoj ocjeni kako je prodaja u potpunoj stagnaciji. "U prvom kvartalu ove godine, u Hrvatskoj je na prodaju čekalo gotovo 13 tisuća stanova", procijenila je Vedrana Likan iz hrvatskoga ureda Colliers Internationala.

Razloge za ovako negativan trend prodaje mnogi vide u recesiji, ali i u nekim specifičnostima Hrvatske same, ali i njenoga okruženja. Globalna ekonomska kriza je udaljila novac tradicionalno najboljih investitora i kupaca, Amerikanaca i Britanaca, prenosi New York Times.  Britanci su posebno pogođeni padom njihove nacionalne valute naspram eura u kojem su izražene sve cijene hrvatskih nekretnina. Također, profil potencijalnog kupca se mijenja, sve češće je to Čeh ili Belgijanac, navode iz hrvatskih agencija.

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi

Područje između Dubrovnika i Splita te Istra s dva područja koja privlače najveći broj kupaca. Također, na štetu kupaca ide i zoniranost hrvatske obale koja određuje što se u kojem području može graditi i s kojom svrhom.

Američki portal kao jedan od najvećih hrvatskih problema navodi i nekadašnji državni ustroj u kojem nije bilo privatnoga vlasništva, što ni sad nije u potpunosti ukinuto, pa na nekim nekretninama nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi što uvelike otežava prodaju. Usto, kuće prognanika i izbjeglica još uvijek su prazne, a stanarska prava nad njima nisu sređena. Strane investitore i kupce te nejasnoće odvraćaju od ulaganja u Hrvatsku.

Cijene iznad europskih

Ipak, pomaci nabolje vidljivi su, smatraju neki agenti. Samo u prošloj godini cijene kvadratnoga metra u Dubrovniku su pale za 20-25 posto približivši se svojoj realnoj vrijednosti, pa sam kvadrat stana u Dubrovniku stoji 3.100 eura. Mnogi se nadaju i očekuju da će cijene još padati. "Cijene u Hrvatskoj su već duži period na razini europskih ili čak i više, što će ih prisiliti na još neke korekcije", smatraju agenti nekretnina.

Pročitajte više