Hrvatske tvrtke pregledavaju dokumentaciju Hercegovačke banke

KUPAC Hercegovačke banke, konzorcij tvrtki iz Hrvatske na čelu s Ledom, trenutačno pregledava sve dokumente banke, a nakon toga u iduća dva mjeseca trebao bi se odrediti financijski iznos koji će kupac investirati u tu banku, izjavila je privremena upraviteljica Hercegovačke banke Tobby Robinson u utorak navečer lokalnoj Hrvatskoj TV Oscar u Mostaru.

Ona je upozorila kako angažiranje konzorcija tvrtki iz Hrvatske u kupovini Hercegovačke banke "ne treba shvatiti kao donaciju niti humanitarnu gestu nego isključivo kao poslovni potez u kojem će investitor željeti ostvariti profit".

Na upit je li nedavnu prodaju Hercegovačke banke konzorciju hrvatskih tvrtki dogovorio Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, Robinsonova je rekla kako "nije upoznata s takvim dogovorom".

Međunarodna zajednica je uz pomoć SFOR-a u travnju 2001. godine zaposjela prostorije Hercegovačke banke, zaplijenila dokumentaciju i blokirala sve bankovne račune zbog sumnji u njeno nezakonito poslovanje. Trojica bivših istaknutih hrvatskih dužnosnika iz BiH Ante Jelavić, Miroslav Prce i Miroslav Rupčić su od siječnja ove godine u pritvoru u zatvoru Kula kod Sarajeva zbog sumnji da su posredstvom Hercegovačke banke nezakonito trošili novac koji je hrvatska Vlada slala za pomoć Hrvatima u BiH.

Pročitajte više