Hrvatski 12-godišnjaci imaju najgore zube u Europi

Foto: 123rf, Hrvatska komora dentalne medicine

USPOREDNO s padom potrošnje na proizvode za oralnu higijenu, objavljena su izvješća koja nisu nimalo laskava za prosječnog Hrvata.

Naime, najnovije istraživanje Hrvatske komore dentalne medicine pokazuje da hrvatski 12-godišnjaci imaju najgore zube u Europi, mjereno prema standardima Međunarodne stomatološke federacije. Još jedno neovisno istraživanje pokazuje da se u Hrvatskoj po stanovniku troši najmanje novca na pastu za zube u Europi.

Po stanju zubiju 12 godišnjaka, Hrvatska je, sa KEP indeksom od 4,5, na začelju među zemljama EU. Nešto bolja od Hrvatske je Bugarska sa 4,4, dok većina zemalja EU ima KEP indeks ispod 2.



Broj karijesa, izvađenih i popravljenih zubiju kod 15-godišnjaka je još nepovoljniji i iznosi 5,4. Istraživanje je obuhvatilo i odrasle, pa u dobi od 35-45 godina KEP indeks iznosi 16,2, a kod osoba između 65 i 75 godina 23,6.

Najbolje zube imaju Varaždinci

Istraživanje je obuhvatilo i analizu stanja zubi građana po županijama.

 Među sedam županija obuhvaćenih istraživanjem, najbolja je situacija u Varaždinskoj županiji, gdje je KEP indeks 2,52, slijede Osječko-baranjska sa 3,4, Šibensko-kninska župaaniji sa 3,5 te Grad Zagrebu gdje KEP indeks kod 12-godišnjaka iznosi 3,7.

Lošije od posjeka je stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je KEP indeks kod 12-godišnjaka 6,8, u Istarskoj s 8,2 te u Brodsko-posavskoj županiji gdje iznosi čak 11.

Pročitajte više