Hrvatski akademici sutra biraju novo čelništvo HAZU

HRVATSKI akademici izabrat će sutra novoga predsjednika Hrvatske akademije nanosti i umjetnosti između dvojice kandidata akademika Milana Moguša i akademika Ive Šlausa.

Tako bi ta vodeća hrvatska znanstvena i kulturna ustanova trebala dobiti novoga predsjednika koji će zamijeniti akademika Ivu Padovana, predsjednika HAZU-a od 16. prosinca 1997.

Iza kandidature akademika Milana Moguša stalo je osam od devet razreda HAZU-a. Akademika Ivu Šlausa predložio je njegov matični Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

Na izbornoj skupštini akademici, 143 redovita ili prava člana, odlučivat će i o dvama potpredsjednicima između troje kandidata - akademika Pavla Dešpalja, akademkinje Alice Wertheimer-Baletić i akademika Bože Udovičića.

Akademkinju Wertheimer-Baletić i akademika Dešpalja predlaže osam razreda HAZU-a, a akademika Udovičića Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

Sadašnji potpredsjednici HAZU-a su akademici Milan Moguš i Miroslav Begović.

Birat će se i novi glavni tajnik HAZU-a umjesto sadašnjeg, akademika Andrije Kaštelana. Za glavnoga tajnika kandidirao se akademik Slavko Cvetnić kojega je predložilo osam od devet Akademijinih razreda.

Hrvatski će akademici na izbornoj skupštini birati i članove Predsjedništva HAZU-a za koje su predloženi akademici Tomislav Raukar, Nenad Trinajstić, Milan Meštrov, Dragan Dekaris, August Kovačec, Antun Dubravko Jelčić, Ruben Radica i Dragutin Fleš.

Odlučivat će i o tomu hoće li poduprijeti predložene kandidate za tajnike Razreda - akademike Dušana Bilandžića, Ksenofonta Ilakovca, Branka Sokača, Zvonka Kusića, Petra Šimunovića, Nikolu Batušića, Antu Vulina, Ivana Supičića i Mirka Zelića.

Pročitajte više