Varaždin: Predstavljena knjiga 20. obljetnica zavoda HAZU-a

U VARAŽDINU je danas predstavljena knjiga "Dvadeset godina Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu" autora mr. Ivana Grabara.

"To nije samo jedna od mnogih vrijednih tiskanih knjiga u bogatoj 20-godišnjoj djelatnosti Zavoda nego djelo u kojem se zrcali 20 godina intenzivna, samoprijegorna i samozatajna rada Zavoda i njegovih djelatnika i suradnika", ocijenio je varaždinski župan Zvonimir Sabati.

Knjiga potvrđuje kako je Zavod kao Akademijina ustanova sa suradnicima ostvario zadaće, djelujući na polju znanosti, umjetnosti i kulture, a za tako usješan rad Zavoda zaslužan je akademik Andro Mohorovičić, voditelj Zavoda od osnutka 1983. do 2002.", kazao je Sabati.

Autor knjige mr. Ivan Grabar zahvalio je podupirateljima projekata varaždinskog Zavoda, među inima akademicima Jakovu Sirotkoviću, Ivanu Supeku i Ivanu Padovanu, te tajniku zavoda dr. Slobodanu Kaštelu, koji je uz Miroslava Šicela, novog pročelnika Zavoda, nazočio predstavljanju knjige.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Franjo Ruža, prvi ravnatelj Zavoda, podsjetio je kako je poticaj osnutku te jedinice HAZU-a bio znanstveni skup o proslavi 800. obljetnice prvog spomena grada Varaždina, koji su ostvarili Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti i Skupština općine Varaždin 1981. "Zavod za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu osnovan je s namjerom da se okupe znanstvenici i stručnjaci koji će nastaviti rad i obradu tema o povijesti sjerverozapadne Hrvatske", rekao je Ruža.

Podsjetio je i na teškoće s prostorom Zavoda u prvim godinama rada te na redovito izlaženje "Radova", časopisa Zavoda, i druga vrijedna izdanja.

(Hina) mzag dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara