Hrvatski blok osudio optužnicu Haaškog suda protiv novinara

GLAVNI tajnik Hrvatskog bloka Benjamin Tolić osudio je danas haaške optužnice zbog nepoštivanja suda protiv novinara Ivice Marijačića, Stjepana Šešelja, Domagoja Margetića te umirovljenog generala Markice Rebića i sramotnim ocijenio istup potpredsjednika HNDa Zdenka Duke, koji je izjavio da su optužnice "primjerene te da su novinari radili neprofesionalno".

"Taj je istup sramotan", rekao je Tolić na konferenciji za novinare Hrvatskog bloka.

Optužnice nisu podignute zbog ratnih zločina, a u flagrantnoj su suprotnosti s člankom 38. Ustava RH koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli, zabranjuje cenzuru, dajući novinarima pravo na slobodu izvješćivanja i pristupa informaciji, rekao je Tolić dodajući da Vlada nema pravnog uporišta udovoljiti zahtjevima Suda.

Podsjetio je da je riječ o iskazima nizozemskog časnika SFOR-a o neuspješnom pokušaju Miroslava Brale-Cicka da se 1997. dragovoljno preda Haaškom sudu, što je objavio Ivica Marijačić u "Hrvatskom listu" i iskazima Stjepana Mesića 1997/98. u procesu generalu Tihomiru Blaškiću, što su objavili Stjepan Šešelj i Domagoj Margetić u "Hrvatskom slovu".

Naveo je da Marijačić tvrdi da je objavio isti haaški materijal kao i američki list "Washington Post" prije četiri ili pet godina, a da je u drugom slučaju, hrvatskoj javnosti "od 2000. poznat identitet haaškog tajnog svjedoka koji je u procesu protiv generala Blaškića optužio Hrvatsku da je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu".

"Protiv Washington Posta nije podignuta optužnica zbog nepoštivanja suda, a Hrvati su tajnog svjedoka ponovi izabrali za predsjednika i Ustavom mu dali "imunitet nepovredivosti", naveo je Tolić.

Dodao je da Haaški sud nije osnovan radi uvođenja cenzure u Hrvatskoj već radi kažnjavanja ratnih zločina i u upitao zašto su optužnice podignute sada kada je jasno da inkriminirane radnje ne mogu škoditi ni procesu protiv generala Blaškića ni onom protiv Miroslava Brale-Cicka, a ne mogu ugroziti ni sigurnost zaštićenih svjedoka.

Na pitanje što misli kako će se slučaj završiti, odgovorio je da će biti onako kako Hrvati dopuste svojoj Vladi, a koja je, ustvrdio je "u sluganskom odnosu prema Haaškom sudu".

Podsjetio je da Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom obvezuje RH da udovolji zahtjevu za suradnju ili izvršenje odluke MKS ako je zakon ili odluka utemeljena na odgovarajućim odredbama Statuta i Pravilima i ako nije u suprotnosti s Ustavom RH.

Tolić je pozvao novinare, nevladine i novinarske udruge na odlučnu obranu novinarske struke i ustavnih prava i sloboda hrvatskih građana.

Pročitajte više