Hrvatski branitelj koji je planirao atentat na Pahora bombom pokušao raznijeti policajce

ZBOG muškarca koji je u vlaku prijetio kako će bombom raznijeti slovenskog premijera Boruta Pahora, a potom rekao i kako ima pomagača, slovenska je policija tijekom cijele noći pretraživala vlakove na ljubljanskom kolodvoru. Večernji list objavio je informaciju kako se neuspjeli atentator na Boruta Pahora zove Josip Zagajski.

"Ovime niste ništa postigli, nisam sam"

Slovenski Žurnal24 piše kako je sve počelo sinoć oko 21 sat na graničnom prijelazu Dobova, kada je policija uhitila putnika koji je prijetio bombama. Racije koje su nakon toga uslijedile u Ljubljani posljedica su toga što je nakon uhićenja policiji rekao: "Ovime niste ništa postigli, nisam sam".

Ljubljanska policija je potvrdila kako je uhićeni muškarac hrvatski državljanin te kako je prilikom uhićenja kod njega pronađeno čak pet bombi.

"Prema rezultatima dosadašnje istrage s velikom sigurnošću možemo reći da je 59-godišnjak bombe planirao aktivirati pred vrhovnim državno-političkim ustanovama u Ljubljani", rekao je Janko Goršek, v.d. direktora MUP-a Slovenije.

Iz džepa izvukao ručnu bombu te ju htio aktivirati

Goršek je ispričao da je Hrvat za vrijeme razgovora s graničnim policajcima u Dobovi bio vidno uznemiren, a u jednom je trenutku iz džepa izvukao ručnu bombu tipa M75. Istovremeno, iz nje je izvukao osigurač i bacio ga na pod. Aktiviranje bombe je zaustavio policijski službenik, koji je vršio graničnu kontrolu, piše 24ur.

Osumnjičenika je uhvatio za ruku u kojoj je bila bomba tako da žlica nije odletjela te bomba nije aktivirana. Policajcu su u pomoć došli kolege s posla pa su zajedno svladali 59-godišnjeg bombaša. Uporni Hrvat je tada pokušao drugom rukom iz džepa izvaditi drugu eksplozivnu napravu, ali ga je policija u tome na vrijeme spriječila. Nakon što je nasilnik svladan, u njegovoj su odjeći policajci našli još četiri ručne bombe istoga tipa.

Tražili pomagača

Iz ljubljanske Policijske uprave su izvijestili kako su vlakove pretraživali jer su dobili nepotvrđenu informaciju o tome da se u vlaku koji putuje na relaciji Beograd-Zuerich nalazi "osoba koju se traži zbog počinjenja kaznenog djela".

Vlak u kojem je bio hrvatski bombaš je nakon pretrage na granici, još jednom pretražen na kolodvoru u Ljubljani sinoć oko 23 sata, ali policija nije pronašla nove bombe ili pomagača.

Bio u srpskom logoru, liječeni je psihički bolesnik i već je prijetio bombama

Neslužbeno se doznaje kako je bombaš koji je prijetio da će u Ljubljani izvršiti atentat na slovenskog premijera umirovljeni hrvatski branitelj iz Vukovara, koji ima psihičkih problema, zbog čega je već bio na bolničkom liječenju.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, riječ je o J. Z., koji je bio zarobljenik u srpskom logoru Stajićevo i koji se već nalazi na tzv. schengenskoj crnoj listi jer je zbog pokušaja napada eksplozivom krajem devedesetih bio uhićen u Njemačkoj.

Kosor: Oštro osuđujem bilo kakav oblik ekstremizma i prijetnji nasiljem

Povodom uhićenja hrvatskog državljanina na slovenskom graničnom prijelazu Dobova, iz Vlade je stiglo priopćenje u kojem stoji kako predsjednica Vlade Jadranka Kosor oštro osuđuje bilo kakav oblik ekstremizma i prijetnji nasiljem te kako Vlada Republike Hrvatske to neće tolerirati.

Kosor je nazvala danas slovenskog premijera Boruta Pahora i prenijela mu takvo stajalište hrvatske Vlade. Isto tako je zatražila od hrvatske policije da u najkraćem roku utvrdi okolnosti i činjenice vezane uz ovaj događaj te se zauzela za potpunu suradnju sigurnosnih tijela i policija Hrvatske i Slovenije. Zagrebačka policija je danas popodne pretražila i zapečatila stan u Zagrebačkoj cesti koji je u vlasništvu bivšeg hrvatskog branitelja Josipa Zagajskog.

Pahor se nije bojao za svoj život

Slovenski premijer Borut Pahor je današnji pokušaj atentata na njega ocijenio kao pojedinačni slučaj te smatra da ni on ni Slovenci koji ljetuju u Hrvatskoj nisu ugroženi. Dodao je kako je još jučer navečer bio upoznat s mogućnosti atentata na njega, ali da niti u jednom trenu nije bio u strahu za vlastiti život.

Također, Pahor je potvrdio da ga je nakon ovog incidenta na granici nazvala i hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je osudila svaki oblik ekstremizma, te su dvoje premijera dogovorili susret u sljedećih desetak dana na kojem će se razgovarati o gorućim graničnim pitanjima.

Pročitajte više