Hrvatski gospodarstvenici pesimistični: Sljedeće godine bit će još gore

HRVATSKI gospodarstvenici uglavnom su pesimistični kada se povede razgovor o očekivanjima u 2010. godini, većina ih naglašava da će stanje naredne godine biti još gore nego ove, te da se prvi pozitivni pomaci koji će ukazivati na izlazak iz recesije mogu očekivati tek za dvije godine.

Istraživanje, koje je među 200-tinjak poslovnih ljudi i direktora najvećih tvrtki u šest zemalja srednje Europe provela konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, pokazalo je da su hrvatski gospodarstvenici najpesimističniji u procjenama stanja u svojoj zemlji, jer njih 66,7 posto misli da će se u idućih šest mjeseci ekonomsko stanje dodatno pogoršati, a 40 posto ih već ovoga trenutka najavljuje dodatno smanjivanje broja zaposlenih.

Menadžer u odjelu za financijsko savjetovanje tvrtke Deloitte Slaven Čurić Jutarnjem listu je potvrdio kako je iz kontakata sa poslovnim ljudima jasno da će početak iduće godine obilježiti daljnji rast nezaposlenosti, pad potrošnje i daljnje pogoršanje nelikvidnosti u većini poduzeća.

Istraživanje je potvrdilo da već sada svaka treća tvrtka teško dolazi do kapitala putem kredita, no najveću zabrinutost izaziva nastavak rasta nelikvidnosti zbog nepoštivanja rokova naplate, koju dodatnu generiraju javna poduzeća u većinskom vlasništvu države. Više od 66 posto hrvatskih direktora ocijenilo da su rokovi naplate predugi i da je taj problem u Hrvatskoj veći nego u ostalim zemljama regije. Samo 46,7 posto hrvatskih menadžera procjenjuje da će njihova poduzeća u narednim mjesecima ostvarivati blagi porast prihoda, dok ih 43,3 posto očekuje suprotno.

Vlasnik i predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi procjenjuje kako hrvatsko gospodarstvo i dalje očekuje teška godina, te da se ozbiljniji znakovi oporavka još ne naziru. Tedeschi tvrdi i i kako državni proračun na rashodovnoj strani još uvijek podržava život iznad mogućnosti.

"Treba stvoriti novo povjerenje u tržište, a jednako se to odnosi i na povjerenje investitora na financijskim tržištima. Potrebno je formirati fond za pomoć kompanijama koje imaju zdrave temelje, ali su se zbog krize našle u problemima" upozorava Tedeschi i dodaje kako vlada, želi li napraviti korak naprijed prema izlasku iz krize, treba što prije smanjiti javni sektor i sredstva koja koristi, reformirati lokalnu samoupravu, temeljito reorganizirati državna poduzeća te promijeniti kriterije za dodjelu javnih potpora i usmjeriti ih u gospodarstvo.

Pročitajte više