Hrvatski odvjetnici godišnje "operu" oko 5 milijardi kuna

"PUTEM odvjetničkih tarifa opere se u Hrvatskoj najmanje 5 milijardi kuna godišnje, pri čemu prvih 5 imena ostvaruju prihode u prosjeku više od 50 milijuna kuna godišnje" upozorila je danas nevladina organizacija Juris Protecta koja je registrirana kao "Udruga za unapređivanje pravosuđa u Hrvatskoj". Naime ova organizacija poznata je po svojem višegodišnjem trudu da se izmjeni dosadašnja "lihvarska praksa odvjetnika" te da se donese Zakon o odvjetničkim tarifama u skladu s uobičajenim europskim normama i platežnim mogućnostima hrvatskih građana.

> Milijunski poslovi: Lijepo li je kumom Vladimira Šeksa biti

> Europarlamentarac žestoko na Sanadera: Hrvatska je ispod prosjeka afričkih država

Štoviše, u ožujku prošle godine Vlada Republike Hrvatske zaprimila je zahtjev 69 nevladinih udruga, 426 tvrtki i preko 2000 pojedinaca u kojem se traži da Vlada uputi u Saborsku proceduru ukidanje zakonskih ovlasti Hrvatske odvjetničke komore, prema kojima ona samovoljno određuje visinu i način obračuna odvjetničkih tarifa. Nakon nekoliko najava kako bi se Zakon mogao promijeniti Sanader i društvo nisu zapravo napravili ništa po tom planu. Odnosno jesu, jer je umjesto dosadašnjih tarifa koje je donosila samostalna Hrvatska odvjetnička komora (HOK), lani su uslijedile izmjene zakona po kojima Ministarstvo daje odobrenje na iste, odnosno suglasnost. No, sve je ostalo po starom.

Kum Šeparović

Razlog zašto bi to moglo biti tako pruža i objavljeni podatak kako državne tvrtke unatoč "vojsci" zaposlenih pravnika, ne sustežu se ni usred krize i apela za štednju skupo platiti privatne odvjetničke urede za rješavanje raznih sporova. Kako je nedavno otkriveno, na vrhu te piramide nalazi se kum Vladimira Šeksa, Miroslav Šeparović koji samo od zastupanja Plinacro-a ima tri milijuna kuna!

"Najveći dio 'honorara' ostvaruje se u poduzećima u državnom, paradržavno ili gradskom vlasništvu. Poduzetnici-tajkuni također čine znatan dio izvora odvjetničkih honorara. Na kraju ne treba zanemariti ni ostale građane, koji su izloženi ozakonjenoj pljački putem takozvanih 'odvjetničkih tarifa'", upozorava danas lider Juris Protecte Zlatko Zeljko dodajući kako su odvjetničke tarife su jedan od značajnih izvora ozakonjene korupcije u Hrvatskoj, na koje bi trebala reagirati i udruga Transparency International.

Odvjetnici u sprezi s visokom politikom

"Nažalost njezin predsjednik se više usredotočio na povećanje broja funkcija u vladinim tijelima", mišljenja je Zeljko dodajući kako je ozakonjenu pljačku kroz lihvarske odvjetničke tarife omogućila je sprega s politikom.

"Tako članak 18 Zakona o odvjetništvu predviđa da strukovna udruga odvjetnika, a to je Hrvatska odvjetnička komora određuje visinu i način obračuna odvjetničkih tarifa. HOK je zloupotrijebio svoje ovlasti, a institucije vlasti to gledaju s naklonosti", smatra Zeljko čija je udruga uputila "tko zna koje po redu otvoreno pismo" premijeru Ivu Sanaderu u kojem ga se podsjeća na peticiju građana koju je potpisalo 3 tisuće ljudi na izmjenu zakona, kao i na premijerovo obećanje kako će se zakon mijenjati.

Podsjetimo, Hrvatskoj odvjetničkoj komori dano je pravo da samostalno određuje visinu i način obračuna odvjetničkih naknada (tarife). Zakon je doveden do apsurda jer se na prosječnom sudskom ročištu koje ne traje duže od pola sata, omogućavalo hrvatskom odvjetniku kod viših vrijednosti sporova zaradu i do 100.000,00 kuna po satu.

Puno više tarife nego u bogatoj Njemačkoj

Hrvatski odvjetnici zarađivali su tako višestruko više nego u daleko bogatijoj Njemačkoj, gdje su odvjetnici zarađivali isti iznos bez obzira koliko je ročišta održano ili pismeni podnesaka predano. Hrvatska odvjetnička komora po mišljenju mnogih zloporabila je ovlasti na način što je odredila apsolutnu pojedinačnu visinu odvjetničkih tarifa dvostruko većom od naknada njemačkih odvjetnika. Zanimljivo je kako broj obračuna takvih naknada nije ograničila.

"Odvjetničke tarife su izvor institucionalne korupcije, ozakonjene pljačke, raslojavanja sudstva i masovnog kršenja ljudskih prava. Novi ministar pravosuđa nije pokazao volju za donošenjem zakona o odvjetničkim tarifama. Izostale su i druge mjere koje bi vodile do poboljšanja situacije u pravosuđu i to kadrovske i organizacijske promjene", smatra udruga Juris Protecta podsjećajući kako je pismo Rogera Helmera, zastupnika u Europskom parlamentu koji je optužio Vladu RH da je leglo korupcije između ostalog mislilo i na odvjetnike i njihov status.

I.Ć.
Foto: Arhiva/SinišaSunara(Cropix)

Pročitajte više