Hrvatski restorateri traže izmjene zakonskih odredaba o nula promila alkohola

UDRUGA hrvatskih restoratera danas je na konferenciji za novinstvo u Opatiji izrazila nezadovoljstvo zbog nove zakonske odredbe o nula promila alkohola u vozača te je zatražila njegovu promjenu.

Riječ je o odredbi koja potpuno onemogućuje uzimanje alkoholnih pića sudionicima u prometu, kazao je predsjednik te udruge Siniša Križanec.

Apelu Udruge hrvatskih restoratera pridružili su se i hrvatski vinari.

Istaknuto je da su nelogične odluke vlasti o poticanju sadnje vinove loze uz istodobnu odluku o ograničenju pijenja alkohola u vožnji i u najmanjim količinama.

Križanec je procijenio kako se u 3600 restauranta u Hrvatskoj, koji ugoste oko 400.000 gostiju na dan, uz pretpostavku da svaki gosti popije čašu vina, ostvari oko osam milijuna kuna prihoda od prodana vina.

Ograničenjem potrošnje alkoholnih pića na temelju Zakon o cestovnom prometu smanjuje se prihod i u državnom proračunu, rekao je Križanec.

Naveo je da je u dosadašnjem tijeku turističke sezone promet u restaurantima općenito manji za čak 40 posto nego prošle godine. Upozorio je da će nova zakonska odredba samo otežati poslovanje restoratera.

Pročitajte više