Hrvatski sabor današnje zasjedanje završio raspravom o izmjenama zakona o pos-u

Hrvatski sabor na kraju današnjeg zasjedanja razmotrio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poticanoj stanogradnji (POS) u hitnom postupku, koji bi trebao izjednačiti prava građana koji grade ili nadograđuju obiteljske kuće s pravima onih koji kupuju gotove stanove.

Predloženi tekst predviđa i mogućnost da jedinice lokalne samouprave za potrebe stanogradnje osnivaju vlastite neprofitne organizacije, naglasila je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić.

Takva će odredba velikim gradovima omogućiti da sami odluče što građanima najviše treba jer, kako je kazala, oni to znaju bolje od Agencije za pravni promet nekretninama, koja je do sada bila zadužena za provedbu zakona.

Predloženi su i povoljniji uvjeti kupnje stana za obitelji s troje i više djece, koje će stan moći kupiti bez učešća od 15 posto vrijednosti stana.

Predviđena je i izgradnja podzemnih garaža i dječjih vrtića u objektima POS-a, koje bi kupovale jedinice lokalne samouprave, sukladno vlastitim urbanističkim planovima.

Jedinice lokalne samouprave morat će osigurati i zemljište i komunalnu infrastrukturu.

Predloženo je i da se stanovi koje država do sada nije uspjela prodati, a ima ih oko 300, daju jedinicama lokalne samouprave, koja ih može dodijeliti siromašnim građanima ili stradalnicima Domovinskog rata.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o poticanoj stanogradnji (POS) u hitnom postupku usprotivila se zastupnica Alenka Kočiša Čičin-Šain (HNS), ocjenjujući da će one zaustaviti pozitivan trend rasta BDP-a u graditeljstvu.

Ministrica Matulović-Dropulić odgovorila je da svrha zakona nije samo pogodovati građevinskim tvrtkama, nego i omogućiti građanima da dođu do stanova.

Prijedlog je podupro zastupnik Pero Kovačević (HSP), ocjenjujući da će sniziti cijenu četvornog metra u objektima POS-a.

Najavio je da će HSP amandmanima zatražiti da se kupnja stanova iz tog programa bez učešća omogući svim stradalnicima Domovinskog rata.

SDP-ovu potporu prijedlogu najavio je i Josip Leko. No, napomenuo je kako bi obveza jedinica lokalne samouprave da osigura zemljište za stanogradnju po cijeni od 30 posto njegove tržišne vrijednosti mogla dovesti do stvaranja naselja istih socijalnih skupina, što je, smatra, neprihvatljivo s urbanističkog i socijalnog stajališta.

Zastupnica Ljubica Lalić (HSS) posebno je pozdravila mogućnost poticanja izgradnje obiteljskih kuća, upozoravajući da, u dvije godine POS-a, manje općine i gradovi nisu uspijevali prodati stanove.

Sedmu sjednicu Hrvatski sabor nastavit će sutra.

(Hina) xibob ysp

Pročitajte više