Hrvatski sabor: Klubovi zastupnika pozivaju na cjelovitu reformu državne uprave

IAKO su uglavnom podržali nakanu Vlade da kroz predložene izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima barem donekle podigne kvalitetu i učinkovitost državne uprave, većina zastupničkih klubova smatra da treba prići cjelovitoj reformi državne uprave i vratiti povjerenje građana u stručnost i odgovornost njezinih službenika.

Klubovi, ponajprije oni oporbeni, isticali su da državnu upravu treba modernizirati, povećati plaće službenicima, stručno ih osposobiti te izdvojiti od svih političkih pritisaka.

"Jedini put da dođemo do brže i učinkovite državne uprave je da u nju uložimo dostatna sredstva, moderniziramo je i opremimo", rekao je Dražen Bošnjaković (HDZ), dodavši da su predložene izmjene na tom putu.

SDP-ovac Mato Arlović za Vladine je zakonske izmjene rekao da donekle popravljaju teško stanje u državnoj upravi, da "krpaju rupe", ali da je pred vlašću velika zadaća cjelovite reforme državne uprave.

Prigovorio je da Vlada nije iskoristila priliku i predvidjela da se nekvalitetni službenički kadar smjenjuje na temelju stručnosti, a ne politike, a ne slaže se ni s produljenjem rokova za natječaj za radna mjesta u državnoj upravi, jer bi to, smatra, omogućilo komoditet.

Pero Kovačević (HSP) ocijenio je da je stanje u državnoj upravi sve lošije, te pozvao Vladu da, želi li to stanje poboljšati, cjelovito sagleda situaciju u državnoj upravi i uredi sustav ocjenjivanja službenika.

"Samo se ocjenjivanjem može utvrditi stanje, a ne samo rješavanjem nepodobnih i zapošljavanjem novih službenika", rekao je.

Usporedbu državnog tajnika Antuna Palarića, koji je u ime Vlade branio predložene izmjene, da državna uprava u Hrvatskoj nije lošija ni bolja od one u drugim državama, ocijenio je smiješnom.

"S kim ste je uspoređivali, sa Zanzibarom", ironizirao je Kovačević.

Dragutin Lesar (HNS/PGS) drži da je za državnu upravu najvažnije utvrditi nadležnosti, da se točno zna tko što radi, te urediti sustav po kojemu bi se na službenička mjesta birali oni najsposobniji.

Pročitajte više