HRVATSKI Sabor: lani izvoz vina za petinu manji, a uvoz veći

Prošle godine iz Hrvatske je izvezeno za petinu manje, a uvezeno za toliko više u odnosu na 2002., navodi se u Izvješću o poslovanju Hrvatskog zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo u 2003. što ga je danas na znanje primio saborski Odbor za poljoprivredu i šumarstvo.

Prošle je godine izvezeno oko 93 tisuće hektolitara vina i drugih proizvoda od grožđa, a uvezeno oko 106 tisuća hektolitara. Godinu prije izvezeno je 117 tisuća hektolitara, a uvezeno 92 tisuće hektolitara vina i drugih proizvoda od grožđa.

Najviše vina izvozilo se u Poljsku, Njemačku, BiH i Italiju, a uvozilo iz Makedonije, BiH, Sovenije, Italije itd.

Ukupno 13.627 proizvođača grožđa i vina raspolagalo je s oko 13,5 tisuća hektara vinograda, najzastupljenije sorte su graševina, malvazija i plavac mali, neki su od podataka iz Izvješća koje je, uglavnom, prošlo bez većeg zanimanja članova Odbora.

Članovi tog saborskog tijela više su pozornosti, pak, posvetili sjednici koju je Odbor prije desetak dana održao u Jastrebarskom.

Vladimir Kurečić (HDZ) ocijenio je da je ta sjednica organizirana loše i neodgovorno, da nije imala kvoruma, te da je s nje poslana politička poruka da su je, kako bi izbjegli raspravo o 'nula promila', bojkotirali HDZ-ovi zastupnici.

Predsjednik Odbora, HSS-ovac Božidar Pankretić odbacio je te tvrdnje, a nije prošao ni Kurečićev prijedlog da se danas otvori rasprava o sjednici iz Jasterbarskog.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više