Hrvatski sabor o izmjenama zakona o mirovinskim fondovima

ZAMJENIK ministra rada i socijalne skrbi Bože Žaja, govoreći u Hrvatskom saboru o vladinu Konačnom prijedlogu izmjena zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, rekao je kako taj prijedlog ublažava uvjete za osnivanje fondova glede broja članova, a ublažavaju se i uvjeti za prelazak u drugi fond.

Prema prijedlogu, smanjenjem broja članova obveznih fondova (s 80 tisuća na 50 tisuća) uspostavlja se obveza uplate jamstvenog pologa od milijun kuna za svakih deset tisuća članova iznad tog broja, čime se postiže veća zaštita imovine članova fonda.

Smanjenjem broja članova dobrovoljnog fonda, s dosadašnjih dvije tisuće na dvjesto članova, otvara se mogućnost pokretanja korporativnih ili strukovnih mirovinskih fondova i za ona poduzeća i udruženja koja imaju dvjesto i više zaposlenika, odnosno članova.

Također ublažavaju se uvjeti za prelazak u drugi fond na način da nakon tri godine članstva, bez troškova, članovi mogu napustiti fond i izabrati drugi, rekao je Žaja.

Novina je u zakonu da se u slučaju većih poremećaja na tržištu kapitala daje ovlast Agenciji za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja da uz suglasnost Vlade poduzme odgovarajuće mjere u svrhu zaštite imovine mirovinskih fondova.

Tonči Žuvela (Klub SDP-a) podržao je izmjene koje se odnose na smanjenje broja osiguranika koji moraju imati obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi.

Ocijenio je da je dosadašnja provedba mirovinske reforme bila izrazito uspješna. "Postali smo ogledni primjer dobro provedene mirovinske reforme, a naša se iskustva primjenjuju i vani", rekao je Žuvela.

Klub Libre također je podržao prijedlog izmjena zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, uz primjedbu da je odstupanje od prethodnog prijedloga iz prvog čitanja - o obvezi zaposlenja unutarnjeg revizora u mirovinom društvu - korak unatrag u pitanjima kontrole nad aktivnostima mirovinskog društva.

U raspravi je zakonski tekst dobio podršku i Kluba HSS-a, koji drži da je zakon značajan ne samo za uspješnu realizaciju mirovinske reforme i razvoj tržišta kapitala, već i za budućnost gospodarstva.

Pročitajte više