Hrvatski sabor o vladinom i SDP-ovom prijedlogu smanjenja PDV-a

HRVATSKI sabor danas je rad počeo objedinjenom raspravom o Vladinom i SDP-ovom prijedlogu smanjenja poreza na dodanu vrijednost (PDV).

U prijedlogu Vlade, o kojemu Sabor raspravlja u drugom čitanju, predlaže se da se s početkom iduće godine smanji opća stopa PDV-a s 22 na 20 posto, dok SDP kroz izmjene Zakona o PDV-u predlaže međustope od 12 posto za poljoprivredu i turizam te nultu stopu za dječju hrane i potrepštine te novine.

Ističući kako je smanjenje PDV-a na 20 posto prvi korak Vlade ka cjelovitoj poreznoj reformi, koju namjerava provesti u idućih godinu dana, ministar financija Ivan Šuker tvrdi da će predloženo smanjenje umanjiti porezna opterećenja građana, povećati njihov standard te ojačati konkurentnost hrvatskih proizvoda.

Također, smatra ministar, smanjila bi se proračunska potrošnja države i jedinica lokalne samouprave.

Smanjenje PDV-a na 20 posto socijalno je pravednije i bolje je rješenje od diferenciranih stopa koje predlaže SDP, a koje otvaraju mogućnost za manipulacije, ističe Šuker.

Kao osnovne probleme u fiskalnoj politici naveo je lošu naplatu PDV-a, posebno u ljetnim turističkim mjesecima, te naplatu trošarina na naftne derivate, automobile i duhanske proizvode.

Jedine trošarine koje se naplaćuju u skladu s redovnim novčanim tokovima su trošarine na pivo, rekao je Šuker.

Suprotno mišljenju Vlade, SDP drži da samo smanjenje opće stope PDV-a za dva posto neće doprinijeti razvoju gospodarstva, rastu standarda i povećanju konkurentnosti.

Mato Arlović kaže da ista stopa PDV-a ne počiva na ustavnom načelu jednakosti i pravednosti jer građani najviše troše na hranu i proizvode široke potrošnje te dječje potrepštine.

Stoga SDP predlaže međustope za poljoprivredno-prehrambene proizvode i strojeve koji se koriste u toj djelatnosti, te za turističke usluge, kako bi Hrvatska mogla podići svoju konkurentnost u odnosu na susjedne zemlje.

Sve zemlje iz našega okruženja imaju značajnije poticaje u poljoprivredi i turizmu, tako da te privredne grane kod nas nisu u jednakoj poziciji, upozorio je.

U nakani rasterećenja hrvatskih obitelji i jače pronatalitetne politike SDP predlaže nultu stopu za dječju hranu i potreptšine te pomagala u odgoju i obrazovanju, dok nultu stopu za novine predlažu zbog jačanja informiranosti i komunikativnosti građana.

Pročitajte više