Raspravom o smanjenju PDV-a Sabor zaključio današnje zasjedanje

U POJEDINAČNOJ saborskoj raspravi o predloženom smanjenju stope PDVa s 22 na 20 posto oporbeni zastupnici večeras su tvrdili da bi umjesto smanjenja PDVa trebalo uvesti međustopu i više nultih stopa, dok je saborska većina branila tvrdnje Vlade da će predložena mjera omogućiti gospodarski oporavak.

Raspravom o vladinu prijedlogu da od početka iduće godine stopa PDV-a bude 20 posto Sabor je zaključio današnje zasjedanje.

Oporbeni zastupnici iz SDP-a i HSS-a zamjerili su da taj prijedlog pogoduje bogatima nauštrb siromašnih, trgovcima nauštrb potrošača.

"Ovim prijedlogom građani kao glavni potrošači ne bi dobili ništa, dobili bi samo trgovci. Možda je to i cilj, ali se ne može javno obznaniti", rekla je HSS-ovka Ljubica Lalić. Vladajućem HDZ-u zamjerila je i da je smanjenje PDV-a olako obećao, o čemu, kaže, svjedoči i odgoda do iduće godine.

Kao i SDP-ovac Mato Arlović, zauzela se da se porezno rasterećenje obavi uvođenjem međustope na poljoprivredne proizvode i turizam, što bi, kaže, povećalo konkurentnost hrvatskih proizvoda i stimuliralo izvoz.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio joj je HDZ-ovac Ivan Jarnjak, rekavši da je Ministarstvo poljoprivrede, kojim je u prošlom mandatu upravljala njezina stranka, dopustilo uvoz prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 1,2 milijarde kuna. Toliko o vašim mjerama za povećanje izvoza, poručio je.

HDZ-ovi zastupnici u raspravi su isticali da bi uvođenje međustope bila socijalno nepravednije, da je upravo predložena mjera smanjenja PDV-a pokazatelj da je HDZ-ova vlada poduzetnički nastrojena i želi podići životni standard građana.

Bivšoj su vlasti zamjerili to što njezini predstavnici iz redova SDP-a i HSS-a sada govore o nužnosti uvođenja međustope, a to u četiri godine mandata nisu imali volje učiniti.

U završnom obraćanju zastupnicima ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako je, unatoč postojanju dvaju koncepata PDV-a, u Saboru ipak postignut "tihi" konsenzus oko nužnosti reforme poreznog sustava, koji bi trebao uvesti reda u javne financije i sustav naplate poreza.

"Ako se složimo oko ovoga, složit ćemo se i oko koncepta porezne reforme", rekao je Šuker, najavivši da je smanjenje PDV-a za dva posto tek prvi korak vladine porezne reforme.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara