Hrvatski sabor: Prosvjed oporbe zbog odgode rasprave o MMF-u

Većina oporbenih saborskih klubova na početku današnjeg nastavka 10. sjednice, izrazila je svoj prosvjed u sabornici zbog odgađanja rasprave o novom standby aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), tvrdeći da Vlada i vladajući HDZ, protivno prethodnom dogovoru, ne žele otvoriti raspravu o toj temi.

Zastupnici oporbe, obračajući se su predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, rekli su kako je na sjednici proširenog saborskog Predsjedništva uoči ove 10. saborske sjednice, odlučeno da se o MMF-u i Memorandumu o ekonomskoj i financijskoj politici raspravlja u drugom tjednu sjednice, a da je sada pri kraju treći tjedan.

"Po nama argument za preskakanje ove točke nije to što Vlada nije dostavila svoje mišljenje", rekla je Milanka Opačić (SDP).

Ustvrdila je da Vlada i HDZ o toj temi ne žele raspravljati kako javnosti ne bi morali objašnjavati zašto je, od kada su na vlasti, u Hrvatskoj za 400 kuna skuplji život te zašto u dogovoru s MMF-om planiraju ukinuti nultu stopu PDV-a na kruh i mlijeko.

Dragutin Lesar (HNS/PGS) napomenuo je da je Hrvatski sabor jučer cijeli dan raspravljao o HDZ-ovu zahtjevu da se osnuje istražno povjerenstvo za brodogradilište Viktor Lenac, također bez mišljenja Vlade i saborskih radnih tijela.

Zastupnica HSS-a Ljubica Lalić, pak, smatra da Sabor, odgađanjem rasprave o tako bitnoj temi, MMF-u, sam sebe marginalizira, dok je Damir Kajin (IDS) mišljenja da je riječ o tome da predsjednik Hrvatskog sabora i radna tijela bojkotiraju inicijative saborskih zastupnika.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je da po saborskom Poslovniku jedino on, kao predsjednik parlamenta, može odrediti kakav će biti dnevni red, te da je spomenuta sjednica Predsjedništva imala narav konzultacija, a ne i odluke o dnevnom redu.

"Ništa ja ne bojkotiran. To što klubovi i odbori po svojoj politici donose odluke da odbori ne daju mišljenja i ne raspravljaju o određenim točkama, to je stvar političke utakmice", kazao je Šeks i na zahtjev zastupnika odredio stanku.

(Hina) xtr ysp

Pročitajte više