Hrvatski sabor sutra o novom zakonu o obveznim odnosima

Pred Hrvatskim saborom, koji sutra ulazi u peti tjedan rada, naći će Konačni prijedlog zakona o obveznim odnosima.

Taj se opširni zakon, kao jedan od najvažnijih dijelova zakonodavstva, priprema desetak godina, no dio zastupnika drži da u njemu manjkaju suvremeniji iskoraci u uređenju novijih pravnih poslova, poput leasinga ili dosmrtnog uzdržavanja.

Za neke je zastupnike sporan i prijedlog da se na dvije godine odgodi primjena odredbi o ograničenju kamata.

Predloženi je zakon dobio potporu saborskih odbora, no nije isključeno da prođe i treće čitanje, tim više što na snagu treba stupiti tek 1. siječnja iduće godine.

Zastupnici sutra trebaju raspraviti i izmjene Zakona o USKOK-u.

Sabor, koji prema ranijim planovima, 12. sjednicu treba okončati ovaj tjedan, očekuje rasprava o još 20-ak točaka među kojima i izvješća o nalazima Državne revizije.

Rad sutra nastavlja Istražno povjerenstvo za riječki "Viktor Lenac", svjedočit će riječka sutkinja Goranka Lovrić koja je potpisala uknjižbu "Lenca" na pomorsko dobro i Darko Topol iz tvrtke Codex Sortium koji će rekonstruirati stjecanje "Lenčevih" dionica.

U četvrtak će pred istražnim povjerenstvom svjedočiti prvi ljudi bivše vlasti - Ivica Račan, Slavko Linić i Mato Crkvenac.

Odbor za Ustav i Poslovnik odlučivat će sutra o podjeli proračunskog novca namijenjenog parlamentranim strankama, a trebao bi donijeti i odluku o naknadi za troje vanjskih članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koja bi, kako se doznaje, trebala iznositi između 1.900 i 2.000 kuna.

(Hina) xum/xtr ysšh

Pročitajte više