Hrvatski sabor sutra o zakupu poslovnih prostora

HRVATSKI sabor sutra će raspravljati o izmjenama Zakona o zakupu poslovnog prostora slijedom kojih bi sadašnji zakupci dobili pravo prvenstva na sklapanje novog, odnosno produženje postojećeg zakupa.

Uvjet je da uredno izvršavaju obveze, sudjeluju u javnom natječaju i da prihvate početni iznos zakupnine.

Odnosi se to na sadašnje zakupnike prostora u vlasništvu države, gradova i općina, a kojima istječu ugovori.

Vlada, koje je predložila spomenute izmjene, upozorava da bi njihovo neprihvaćanje značilo da nekoliko tisuća obrtnika, od čega samo u Zagrebu njih 1.500, moglo staviti ključ u bravu.

Izmjene koje predlaže Vlada sadašnjim bi zakupcima omogućile i kupnju poslovnih prostora, ali samo onih u vlasništvu države i državnih institucija i društava.

Uvjete za to Vlada bi propisala naknadno.

Pred Saborom, koji sutra ulazi u drugi tjedan rada na 11. sjednici, naći će se i konačan prijedlog zakona o zaštiti prava pacijenata.

Do 15. prosinca, do kada će trajati 11. sjednica, Sabor će se očitovati i o nizu drugih tema, među kojima i o državnom proračunu za iduću godinu, čiji prijedlog tek treba stići iz Vlade.

U idućih 30-ak dana Sabor treba zauzeti stav o zahtjevu SDP-a, HSS-a i HNS-a da glasuje o povjerenju ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu kojeg oporba sumnjiči za korupciju i sukob interesa.

Trebao bi se očitovati i o prijedlogu HSP-a da osnuje istražno povjerenstvo koje treba utvrditi činjenice o kolanju transkripata iz Ureda predsjednika države.

Pročitajte više