hrvatski sabor: zastupnički klubovi o kriterijima za predsjedničku mirovinu pripadnika oružanih snaga

Većina saborskih klubova zastupnika podržala je danas prijedlog izmjena Zakona o oružanim snagama, kojima bi se uveli kriteriji koje bi morao ispunjavati časnik HVa da bi resorni ministar Predsjedniku Republike mogao predložiti njegovo umirovljenje po posebnim uvjetima.

"Pa šta ako je povod ovih izmjena slučaj Čačija, to je dobro", kazao je Ivan Jarnjak (HDZ), odgovarajući na primjedbe oporbe da se izmjene donose isključivo zbog slučaja umirovljenja bivšega pomoćnika ministra unutarnjih poslova Stipe Čačije, koji je predsjedničku mirovinu, ali i mjesto pomoćnika ministra izgubio kad su ga mediji povezali s nizom afera.

"Vlada je snašla snage da Čačiju razriješi, kao što ga je i imenovala", naglasio je Jarnjak, ocjenjujući da je odgovornost za Čačijino umirovljenje isključivo na bivšoj ministrici obrane Željki Antunović. "To što ministrica u tom slučaju nije pokrenula zakonske mjere, to je njezin problem", ocijenio je.

Nenad Stazić (Klub SDP-a) najavio je podršku predloženim izmjenama, ocjenjujući ipak da bi i Predsjednika Republike zakonom trebalo obvezati da se kod umirovljenja časnika drži kriterija koje mora poštovati ministar obrane.

"Kriteriji koji se nameću ministru trebali bi vrijediti i za Predsjednika, jer ih se inače, u dogovoru može izigrati", smatra Stazić.

S tim se ne slaže Ante Markov (Klub HSS-a), koji drži da Predsjednik Republike mora imati neke diskrecijske mogućnosti. "Vlada će u izvršnoj vlasti odrediti pravila ponašanja, a zakona će se, uvjeren sam, držati i Predsjednik, koliko god to bude moguće", rekao je.

Predloženim izmjenama oštro se usprotivio Jozo Radoš (Libra).

Naglasio je da je riječ o iznimnim situacijama, koje, smatra, ne treba posebno zakonom regulirati. "Ako već moramo ići u izmjene, predlažem da odemo korak dalje i da potpuno ukinemo mogućnost takvog umirovljenja", kazao je Radoš, upozoravajući da predložene kriterije za predsjedničku mirovinu neće moći ispuniti ni jedan časnik HV-a.

Po predloženim izmjenama ministar obrane mogao bi Predsjedniku Republiku predložiti umirovljenje časnika koji je u HV-u proveo minimalno 10 godina, u Domovinskom ratu minimalno pola godine, a zadnje četiri godine služenja završio s ocjenom "ističe se".

Ispunjava li časnik te kriterije, mogao bi otići u mirovinu bez obzira na uvjete iz općih propisa o stjecanju prava na mirovinu.

(Hina) xibob ysšh

Pročitajte više