Hrvatski Sabor: završena ovotjedna sjednica, glasovalo se elektronski

Sustav za elektroničko glasovanje u Hrvatskom saboru danas je, napokon, u cjelosti proradio.

Zahvaljujući tome, zastupnici su elektronski, u prvom čitanju, podržali DC-ov prijedlog izmjena Zakona o zakupu poslovnog prostora, a potporu uskratili istoimenom HNS-ovu prijedlogu.

Oba prijedloga predviđaju da se postojećim zakupcima omogući produljenje zakupa poslovnog prostora u vlasništvu države, odnosno grada ili općine, uz bitnu razliku - DC predlaže da se zakup produlji bez javnog natječaja, a HNS putem natječaja.

Zakupnicima, uglavnom obrtnicima, predlaže se dati pravo prvokupa poslovnog prostora, čime se želi onemogućiti da netko sa strane pokupuje sve poslovne prostore u jednom gradu i potom ih daje u podzakup, na štetu obrtnika.

Sabor je podržao Vladin i prijedlog Kluba HSP-a da se osnuje Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, institucija koja bi arhivirala, dokumentirala i istraživala sve činjenice bitne za istinu o Domovinskom ratu.

Vlada je obvezana da konačan tekst zakona radi u suradnji s HSP-om.

Saborska većina odbila je Librin prijedlog da se pravo glasa na lokalnim izborima dade mladima već sa 16 godina, a istu sudbinu doživio je i prijedlog te stranke da se kroz dopune Zakona o PDV-u plaćanja tog poreza oslobode i dobra za slijepe i slabovidne.

Unatoč tome što je elektroničko glasovanje radilo o tom se prijedlogu, na zahtjev Željka Pavlica (Libra), zbog kako je rekao, njegove osjetljivosti, glasovalo ručno.

Sabor je odbio HSP-ov prijedlog da se izmjeni Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te hrvatske otoke zaštiti od rasprodaje.

Naime, još za rasprave, saborski su klubovi upozorili na neodrživost nekih rješenja u tom prijedlogu, poput onog da ni stranci, ni domaći ne mogu stjecati pravo vlasništva nad otocima i hridima koji su od strateškog interesa, a ako im je to već 'pošlo za rukom', donošenjem HSP-ova zakona to bi im pravo prestalo, a oni bi imali pravo na izvlaštenje.

Sabor je izglasovao i nekoliko izvješća, među kojima i ono o provedbi plana razminiranja u 2003.

Sabor je time zaključio drugi tjedan rada, a 10. sjednicu nastavlja u srijedu raspravom o HDZ-ovu prijedlogu da se osnuje povjerenstvo koje bi istražilo sve činjenice oko davanja državnih jamstava za privatno brodogradilište, riječki Viktor Lenac.

(Hina) xum/xtr ysšh

Pročitajte više