Hrvatski sport i nacizam opet u središtu pažnje

SVEGA nekoliko tjedana od afere Kostelić, hrvatski sport i nacizam opet se u istoj rečenici spominju u izvještajima svjetskih medija.

Associated Press objavio je članak o podizanju desnica na dočeku zlatnih rukometaša, nakon što su je na njihovo inzistiranje nastupio Thompson i publiku pozdravio s usklikom "Za dom!", na što mu je dio publike salutirao s nacističkim pozdravom.

Račan: Bačena sjena na pobjedu rukometaša

AP navodi današnju Račanovu osudu incidenta.

"Takvo ponašanje ne može se trpiti u Hrvatskoj. Takve scene bacaju sjenu na pobjedu rukometne reprezentacije i kaljaju obraz Hrvatske"

"Hrvatska je davno raskrstila s nacističkom prošlošću" - rekao je Račan.

Ponovno uspon nacionalizma

AP navodi kako su na Thompsonovim koncertima ispadi nacionalizma i rasizma učestali. U članku se također piše kako je većina hrvatskih medija osudila salutiranje, no da je iz udruge veterana Domovinskog rata izjavljeno kako se radi o "tradicionalnom hrvatskom pozdravu".

"Znakovlje i retorika koji podsjećaju na hrvatsku nacističku prošlost često su viđeni u 10-godišnjoj vladavini stranke pokojnog predsjednika Tuđmana. Sada, tri godine od kada je pro-zapadna vlada preuzela vlast, nacionalizam ponovno jača, a nacionalisti bi se na izborima ponovno mogli vratiti na vlast" - zaključuje članak AP.

Pročitajte više