Hrvatski studiji obilježavaju 12. obljetnicu

Dvanesta obljetnica Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu obilježena je danas svečanom sjednicom Stručnog vijeća tijekom koje su najboljim studentima dodijeljene nagrade i priznanja.

Predsjednik Stručnog vijeća studija Marko Pranjić kazao je da je studij od osnivanja prošao kroz mnoge probleme, a najteži su još uvijek nepostojanje pravne osobnosti i odgovarajućeg prostora za rad.

"Dali smo doprinos pluralizmu Sveučilišta u Zagrebu. Ne bježimo niti od jedne obveze i želimo isti tretman kao za sve, pa molimo nadležne da imaju sluha", kazao je Pranjić.

Stanje se postupno sređuje pa su ovogodišnji upisi prvi koji su imali punu suglasnost nadležnih institucija, a diplome se više ne dovode u pitanje. To je udvostručilo interes studenata za Hrvatske studije, kazao je Pranjić .

U lipnju je promovirano 213 diploma, a već oko tisuću naših bivših studenata je zaposleno, kazao je Pranjić.

Skup je pozdravila rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer te izjavila: "U sredini smo rješavanja problema oko Hrvatskih studija. Nadam se da ćemo dogodine moći razgovarati i o dostignućima na rješenju radnog prostora".

Hrvatski studiji, čiji je cilj obrazovanje mobilnih i kompetentnih studenata, prednjače u prilagodbama europskom načinu studiranja, kazala je rektorica Mencer.

Ukupno na Hrvatskim studijima u osam dodiplomskih studija studira oko dvije tisuće studenata.

Na dva postdiplomska studija magistriralo je 19 i doktoriralo pet polaznika.

Nastavu organizira i izvodi 226 nastavnika, najviše angažiranih s drugih studija.

Hrvatski studiji pokrenuti su 1992. kao dvosemestralni Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva.

(Hina) xiluc yaz

Pročitajte više