Hrvatski telekom preko Eroneta kreće u osvajanje BiH

ERONET je dobio je licencu kojom postaje treći GSM operator u BiH, čime će se u utrci priključiti postojećim GSM operaterima, BH Telekomu i tvrtci Mobilna Srpske.

Vlasnici Eroneta su Hrvatski telekom s 49%, 46,5% drže tri privatne tvrtke na čelu s Hercegovačkom bankom, a 4,5% vlasti Općine Grude.

Tri privatne tvrtke do sada su posjedovale većinski paket (51%), no uvjet za dobivanje licence bio je prepuštanje dijela postotka lokalnim vlastima, jer se licence dodjeljuju isključivo javnim tvrtkama.

Inače, procjenjuje se da su Hrvatske telekomunikacije u Eronet ukupno uložile oko 100 milijuna maraka.

Eronet je do sada bez službene licence nudio GSM usluge u području koje je isključivalo Republiku Srpsku, dok će ubuduće to moći činiti na području čitave BiH.

"Sumnjivo i nezakonito"

Nezavisni sindikat zaposlenika HPT Mostar protivi se odluci Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (CRA) da se tvrtki ´Eronet´ besplatno dodijeli licenca za trajno obavljanje poslova GSM operatora u BiH nakon što je općina Grude otkupila od ´Hercegovačke banke´ paket dionica koji je predmet spora između HPT Mostar i te banke.

Podsjećajući kako je HPT Mostar još u svibnju 2002. godine zatražio dodjelu licence za trećeg GSM operatora, Neovisni sindikat u priopćenju ističe kako na taj zahtjev nikada nije upućen odgovor da bi nakon toga slijedila iznenadna odluka o dodjeli licence ´Eronetu´.

Sindikat radnika Hrvatskih telekomunikacija i Hrvatskih pošta Mostar koji okuplja oko dvije tisuće članova drži kako je sumnjiva i nezakonita prodaja dijela dionica općini Grude čime je ´Eronet´ nominalno postao javnom tvrtkom i na taj način stekao uvjet za besplatnu dodjelu licence.

Odluku o prodaji ključnog dijela dionica općini Grude koje su bile u nominalnom vlasništvu ´Hercegovačke banke´ donijela je prije ovog tjedna njezina privremena upraviteljica Tobby Robinson.

Pročitajte više