Hrvatski vojnici za sada ne idu u Libiju, ali bit će angažirani ako ih NATO bude trebao

"U OVOM trenutku ne postoji potreba za konkretnim sudjelovanjem hrvatskih vojnika u vojnim akcijama kontrole provođenja embarga na oružje i provođenja zone zabrane leta, jer naši saveznici raspolažu dovoljnim snagama u području operacija za navedene namjene", odgovorili su iz MORH-a na Indexov upit hoće li se hrvatske oružane snage uključiti u savezničku akciju u Libiji, s obzirom da je NATO preuzeo zapovjedništvo nad operacijom.

Iz MORH-a međutim napominju kako je Hrvatska ulaskom u NATO preuzela obvezu sudjelovanja u njegovoj integriranoj zapovjednoj strukturi, slijedom čega naši časnici i dočasnici koji rade u NATO-ovim zapovjedništvima obavljaju svoje poslove koji su vezani uz misije i zadaće NATO saveza, pa tako i uz misiju u Libiji. Hrvatske je kao punopravna članica, navode iz MORH-a, sudjelovala u donošenju odluka o uključivanju NATO saveza u kontrolu provođenja embarga na oružje protiv Libije te provedbu zone zabrane leta.

"Svaki drugi angažman OS RH, prvenstveno u smislu angažmana snaga, o čemu dosad nije bilo govora, eventualno se može razmatrati na temelju potreba samog Saveza i analizi sposobnosti kojima raspolažemo, što nužno implicira da o bilo kakvom eventualnom konkretnom angažmanu mora prethoditi i donošenje odluke Hrvatskog sabora", zaključuje se u MORH-ovom priopćenju uz napomenu da Hrvatska podupire akciju međunarodne zajednice u Libiji.

Da mogućnost angažmana hrvatskih vojnika u Libiji ipak postoji iščitava se i iz izjave ministra obrane Davora Božinovića, koji je rekao da je i dalje prerano govoriti o načinu na koji bi se hrvatske snage mogle uključiti u akciju. "Ovo je samo početna faza, tek ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati", kaže Božinović objašnjavajući da u NATO-u još uvijek traju razgovori o tome kako će se provoditi zona zabrane letenja.

Pročitajte više