Hrvatski znanstvenici otkrili veliku prednost tradicionalnih sorti jabuka

Foto: Pixsell/Sandra Simunovic

SKUPINA hrvatskih znanstvenika u novoobjavljenom znanstvenom radu ustanovila je da su tradicionalne sorte jabuka višestruko otpornije i blagotvornije za ljudsko zdravlje u usporedbi s komercijalnim sortama.

U istraživanju koje je predvodio dr. sc. Ante Lončarić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, kako piše Agrobiz, korišteno je 12 tradicionalnih sorti jabuka koje je proizveo OPG Horvatić iz Cvetkovca. Istraživanje je trajalo pet mjeseci i provedeno je u suradnji s dr. sc. Martom Lores sa španjolskog Sveučilišta Santiago de Compostela.

Iz kora jabuka su ekstrahirani polifenoli, biljni spojevi koji imaju jaku antioksidativnu djelatnost. Kod jabuka su u najvećoj mjeri prisutni u kori, a nastaju kao svojevrsna obrana jabuke od bolesti ili nametnika.

Polifenol je moguće koristiti na farmama i u bolnicama

"Pretpostavljeno je da tradicionalne sorte imaju veći udio polifenola pa su otpornije, što je naše istraživanje i dokazalo. Kad usporedimo tradicionalne s komercijalnim sortama, tradicionalne imaju više polifenola i veću antioksidacijsku aktivnost. Kora jabuke je njena prva linija obrane. Razvijanjem polifenola ona reagira na stresne situacije, obranu od insekata i nametnike. U prirodi takvih spojeva ima oko 8000. Istraživanjem smo u kori tradicionalnih sorti jabuke ustanovili veću prisutnost flavonila, flavona, flavantriola i antocijana", pojasnio je doc. dr. sc. Ante Lončarić za Agrobiz.

Rezultati ovog istraživanja promiču ekološku proizvodnju, smanjenje upotrebe pesticida i značaj bioraznolikosti. Polifenol se, navodi Ante Lončarić, zbog svog antimikrobnog djelovanja može koristiti i za sprječavanje mastitisa na farmama koje se bave proizvodnjom mlijeka, a moguće je koristiti ga i protiv bakterija u bolnicama.

U tijeku je priprema za prijavu velikog projekta Hrvatskoj zakladi za znanost kako bi se istražila otpornost tradicionalnih sorti jabuka na plijesan i slijedna produkcija patulina, mitotoksina izuzetno opasnog za ljudsko zdravlje, otkriva Lončarić. Prema ideji projekta, istraživanjem bi se dokazalo da su tradicionalne sorte jabuka otpornije, nije ih potrebno toliko tretirati pesticidima i, u konačnici, predstavljaju sigurniji proizvod.

Pročitajte više