Hrvatsko čitateljsko društvo priprema europsku konferenciju "Pismenost bez granica"

HRVATSKO čitateljsko društvo (HČD) ugostilo je danas članove Europskog odbora Međunarodne čitateljske udruge, koji su održali predavanje "Škola mjesto učenja pismenosti".

Predavanje je održano u sklopu priprema za 14. europsku konferenciju "Pismenost bez granica", koja će se održati od 31. srpnja do 3. kolovoza 2005. u Zagrebu.

Specijalizirani finski stručnjaci s područja promicanja čitanja i pismenosti Ann Sofie Selin i Pehr Olof Roennholm govorili su o programima u finskim školama koji su prema posljednjim istraživanjima programa PISA postigli visoke učinke učenja.

Naglasak je na jačanju individualne odgovornosti i sudjelovanju svih učenika u nastavi.

Skup je pozdravila Dijana Sabolović-Krajina, predsjednica Društva, te je istaknula da je cilj konferencije okupiti što više znanstvenika i stručnjaka iz Europe i svijeta koji se bave pitanjima pismenosti i čitanja te organizirati kvalitetnu i izlaganjima bogatu konferenciju od koje će hrvatska "javnost profitirati u stručnom i socijalnom smislu".

HČD dobitnik je "Nagrade Međunarodne čitateljske udruge za inovativnu promociju čitanja u Europi" za znanstveni projekt Arpada Baratha i Ljiljane Sabljak "Biblioterapija u liječenju trauma kod djece i mladih: hrvatsko iskustvo 1991.-1999."

Odluka da se 14. europska konferencija održi u Hrvatskoj veliko je priznanje HČD-u, rekla je Sabolović-Krajina.

U svijetu 880 milijuna odraslih ne zna čitati i pisati, a u Hrvatskoj 685 tisuća odraslih nema završenu osnovnu školu.

Suvremeni kriteriji, međutim, govore o funkcionalnoj pismenosti što povrh pukog savladavanja čitanja i pisanja uključuje vladanje raznim znanjima i tehnologijama.

Pročitajte više