Hrvatsko izaslanstvo u NATO-u o reformi oružanih snaga

IZASLANSTVO hrvatske Vlade razgovaralo je u ponedjeljak u Bruxellesu s Vojnopolitičkim upravljačkim odborom NATO-a o procesu reformi hrvatskih oružanih snaga s ciljem njihove prilagodbe standardima Sjevernoatlantskog saveza.

Izaslanstvo u sastavu Jelena Polić-Grčić, pomoćnica ministra obrane, Pjer Šimunović, nacionalni koordinator za NATO i Niko Raič, pomoćnik ministra financija, razgovaralo je o usuglašavanju izviješća o Hrvatskoj u okviru Procesa planiranja i analize (PARP) sa zamjenicima šefova misija zemalja članica NATO-a.

Raniji prigovori eksperata NATO-a zbog teritorijalnog koncepta hrvatskih oružanih snaga, podjele na četiri korpusa, što ih čini nepokretnim i inkompatibilnim sa snagama Saveza, skinuti su s dnevnog reda nakon političke odluke na najvišoj razini o reformi vojske, izjavila je hrvatskim novinarima pomoćnica ministra obrane Jelena Polić-Grčić.

Prije dvadesetak dana na sastanku predsjednika Stjepana Mesića, premijera Ive Sanadera i ministra obrane Berislava Rončevića, postignut je načelan dogovor o glavnim točkama na kojima će se temeljiti daljnji preustroj oružanih snaga u sljedeće dvije godine.

Prema novom ustroju postojao bi Glavni stožer, Hrvatska kopnena vojska, Hrvatska ratna mornarica, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Zapovjedništvo za operacije, Zapovjedništvo za logistiku, Hrvatsko vojno učilište i Zapovjedništvo za obuku. Ukinula bi se teritorijalna podjela na četiri korpusa i uspostavile mobilne snage koje u svakom trenutku mogu doći u bilo koji dio zemlje ili inozemstva.

"Dogovor koji je postignut na najvišoj političkoj razini od povijesnog je značenja", rekla je Polić-Grčić, dodajući da to znači napuštanje koncepta teritorijalnog ustroja i prelazak na koncept kolektivne obrane što sa sobom nosi promjene u organizaciji i doktrinarnoj strategiji, te da će hrvatske snage biti kompatibilne sa snagama NATO-a.

Polić-Grčić je rekla da još nije donesena odluka o budućem brojčanom sastavu hrvatskih snaga i njihovoj opremi, ali da zasad postoje okvirne procjene.

Polić-Grčić je rekla da je u tijeku izrada Strategijskog pregleda obrane, dokumenta koji će ponuditi rješenja za budući ustroj oružanih snaga i Ministarstva obrane. Dokument također treba dati precizne projekcije sposobnosti oružanih snaga i konkretne podatke koliko to košta. Na taj način će Vlada i Sabor, kada budu donosili odluku o reformi, dobiti transparentne podatke i točno znati što se dobiva ili gubi u slučaju rasprave o povećanju ili smanjenju vojnog proračuna.

"Sljedećih tjedana vladi će biti predočen nacrt temeljnih zadaća i misija oružanih snaga i onda će se iz toga iščitati kolike će biti oružene snage i kakvu će struktura imati kako bi mogle izvršavati svoje zadaće", rekla je Polić-Grčić.

Novi koncept predviđa i ukidanje pričuve B, koja broji 77 tisuća ljudi, a ostala bi samo pričuva A od oko 35 tisuća pripadnika. Ali i taj će se broj kasnije usklađivati ovisno o brojnosti i veličini aktivne vojske, rekla je Polić-Grčić.

Pročitajte više