Ćosić: Generali JNA udaljili HV od NATO-a

Ćosić: Generali JNA udaljili HV od NATO-a
VODITELJ saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić ocijenio je u razgovoru za "Večernji list" glede najnovijih primjedaba iz NATO-a na račun Hrvatske vojske da danas Oružane snage RH sve više sliče na JNA jer su "nakon 3. siječnja 2000. sva ključna mjesta preuzeli generali bivše JNA".

Na pitanje zašto nam "NATO zamjera zbog koncepcije vojske koja još sliči na JNA", Ćosić je odgovorio: "Da, na žalost, danas, 2004., Oružane snage RH sve više sliče, kako u organizacijskom pogledu, tako i po karakteru naoružanja i vojne opreme, na jednu stacionarnu vojsku hladnoratnovskog razdoblja, koja je i koncepcijski gotovo istovjetna JNA. Razlog tome je vrlo jednostavan. Oružane snage danas odraz su vizije i znanja ljudi koji su ih u proteklom četverogodišnjem razdoblju usmjeravali i ustrojavali. Sve to nije čudno jer su nakon 3. siječnja 2000. sve ključne pozicije u OS RH, od načelnika Glavnog stožera, glavnog inspektora, pa do predsjednikovih savjetnika za vojna pitanja, preuzeli generali bivše JNA.

Njihovo školovanje, obrazovanje i način razmišljanja, usvojen u vojnim školama bivše države, jednostavno nije mogao biti dobar temelj za preustroj HV-a na početku 21. stoljeća. Oni sebe jednostavno nisu mogli promijeniti, no tzv. demokratske promjene 3. siječnja omogućile su im zato da oni promijene HV. Negativan karakter tih promjena u OS RH vrlo brzo i lako prepoznali su nezavisni stručnjaci za vojna pitanja NATO-a. Na kraju oni su NATO desetljećima doživljavali svojim glavnim vojnim suparnikom i neprijateljem", rekao je Ćosić.

Na upit kako "NATO sumnja da vojska dijelom još autonomno izrađuje planove za koje onda dobiva pokriće u politici, umjesto da je obratno i nije li to to naslijeđe JNA, Ćosić je rekao kako je "neprihvatljivo da je u posljednje četiri godine institucija predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH bila pokriće za cijeli niz u strateškom smislu pogrešnih odluka glede razvoja HV-a". "Stručne i dobronamjerne analize koje su tijekom proteklih godina dolazile, među ostalim, i iz NATO-a, Velike Britanije i td., marginalizirale su se i skrivale od očiju hrvatske javnosti", rekao je Ćosić, dodavši kako je sreća da se takve stvari ipak ne mogu skriti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovoj ocjeni da bi se ubuduće izbjegle takve strateške pogrješke i propusti, kao i nedopustiva lutanja, nužno je što je moguće prije prihvatiti određene institucionalne oblike suvremenoga demokratskog obrambenog menadžmenta. "Konkretno, dosadašnja marginalizacija uloge i mjesta Hrvatskog sabora u proteklih 14 godina u odnosu na OS RH nedopustiva je. Pričamo o parlamentarnoj demokraciji, a istodobno se demokracije bojimo. Marginalizirati Sabor, te davati prednost savjetnicima predsjednika Republike za vojna pitanja nije dobro. Tako se nije ponašala čak ni bivša SFRJ", rekao je, uz ostalo, Ćosić.

Ćosić smatra da je Hrvatska sada ipak puno bliže NATO-u nego prije samo nekoliko mjeseci. Nova Vlada s predsjednikom Sanaderom na čelu, istaknuo je Ćosić, svjesna je svih tih slabosti i teškoća u preustroju HV-a, te je odlučna i spremna ispraviti navedene propuste i pogrješke. "No treba isto tako naglasiti da je ipak nepovratno izgubljeno vrijeme, novac i ljudi, što neće biti tako lako nadoknaditi. Koliko će nova Vlada svojom proaktivnom politikom na široj međunarodnoj sceni uspjeti nadoknaditi sve propušteno u proteklom četverogodišnjem razdoblju, tek treba vidjeti", dodaje Ćosić.

Ćosić je, istaknuvši da nam je potrebna mala, pokretljiva, dobro opremljena i uvježbana vojska kako bismo pristupili NATO-u, dodao: "Ovoga je trenutka za HV najvažniji nov način razmišljanja, kudikamo važniji od formalne modernizacije pojedinih zastarjelih sustava naoružanja i vojne opreme. Da bi se sve to dogodilo na ključnim mjestima, moramo imati ljude koji razumijevaju sve te probleme i očekivanja NATO-a, ljude koji imaju jasnije stavove i viziju dugoročnog preustroja i razvoja HV-a."

Prof. dr. Krešmir Ćosić HDZ-ov je zastupnik i voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, redoviti je profesor na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gost istraživač na Aerospace Department University of Michigan (Ann Arbor) te bivši zamjenik ministra obrane i umirovljeni general pukovnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara