HRVATSKO IZDANJE Koprivičine KNJIGE O NAPADU NA DUBROVNIK

Hrvatsko izdanje knjige "Sve je bilo meta" crnogorskog novinara Veseljka Koprivice, koji je kao rezervist prije 13 godina sudjelovao u napadu na Dubrovnik, upravo se pojavilo kod zagrebačkog nakladnika Kapitola.

To je šokantno svjedočanstvo o opsadi Dubrovnika, pustošenju i pljački Konavala, u kojemu se autor ispovijeda iskrenošću koja predstavlja prvorazredni moralni čin, kaže se u popratnoj bilješci nakladnika.

Koprivica na više od 200 stranica opisuje kretanje rezervista iz Titograda od početka rujna, preko Konavala (1. listopada 1991.), trebinjskih sela, Čepikuća, Ravnog i na povratku u Titograd (siječanj, 1992.).

Prvo izdanje knjige pojavilo se u Podgorici 1996., a prethodno su dijelovi knjige objavljivani u nezavisnom crnogorskom tjedniku Monitoru.

U proširenom izdanju, Koprivica kroz 97 slika izlaže zabilješke iz vlastitog dnevnika te prenosi pisanje drugih medija o ratu.

Suprotstavlja huškačka izvješćivanja o ratu izvještajima koji donose stvarni razvoj zbivanja.

Koprivica navodi primjere paleži sela, u kojima su crnogorski rezervisti pljačkali sve do čega su stigli, pa čak i "plastične štipaljke" za rublje, ubijali i mučili životinje i drugo.

U drugom dijelu knjige prati reagiranja visokih predstavnika crnogorske vlasti i sudbine vojnih zapovjednika u Haagu.

O izlasku knjige "nitko u Crnoj Gori nije objavio ni riječ", a feljtonizirana je u Slobodnoj Dalmaciji, Oslobođenju i beogradskom Danasu.

Koprivica je bio profesionalni novinar Oslobođenja, Komunista i Liberala, te je surađivao u mnogim listovima. Danas radi u redakciji Monitora i dopisnik je beogradskog Danasa iz Crne Gore.

Zbog pisanja u Crnoj Gori osuđivan je "za duševne boli", a protiv njega se i dalje vodi "maratonski postupak" zbog teksta da se u spisima Haškog tribunala nalazi šesnaest novinara ratnih huškača iz Crne Gore.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više