Hrvatsko izdanje priručnika "Mediji i izbori"

HRVATSKO izdanje priručnika "Mediji i izbori", kojeg je priredio direktor ciparskog Instituta za društvene i političke studije, te uvaženi medijski i politički analitičar Christophoros Christophorou, izašlo je u nakladi PressDate, medijske agencije Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Po uvodnim riječima autora, priručnik je zbirka dokumenata, pripremljena na zahtjev Europskog instituta za medije, koji bi trebali pomoći državnim dužnosnicima i građanima zainteresiranim za jačanje pozitivne uloge medija u demokratskim procesima, ponajprije vezanim uz slobodne izbore.

Zbirka donosi informacije o ulozi koju mediji imaju ili bi trebali imati tijekom izbornog razdoblja. Uz zakonodavne okvire, te pravila nevladinih organizacija iz zemalja članica ili kandidata za ulazak u EU-a, zbog potpunijeg uvida objavljeni su i primjeri "trećih zemalja".

Prvi dio knjige donosi dokumente, odnosno pravne temelje kojima su uređena osnovna prava svakog demokratskog društva, poput slobode izražavanja, prava na sudjelovanje u upravljanju, ravnopravnosti spolova, te zabrane rasizma.

Slijede dokumenti međunarodnih i regionalnih tijela, te nevladinih organizacija koji omogućuju pregled pravnih i drugih okvira vezanih uz izbore. Primjeri nacionalnih propisa i pravnih okvira, po autorovim riječima, pružaju uvid u napore vlasti i medijskih profesionalaca da sukladno svojim obvezama brane prava medija i osiguraju pravednost i uravnoteženost.

Uz zaključak na kraju zbirke objavljeni su tekstovi različitih izvora, kao svojevrsna rasprava o glavnim pitanjima knjige.

Tako se, među ostalim, "raspravljaju" pitanja o karakteristikama televizijskih emisija o političkim strankama, plaćanju političkog oglašavanja, istraživanjima javnog mnijenja, financiranju političkih kampanja i nadziranju primjene izbornih zakona.

Hrvatsko izdanje dopunjeno je i domaćim dokumentima o medijima i izborima.

Kako je u predgovoru ocijenio predsjednik HND-a Dragutin Lučić, knjiga se iscrpnošću i jednostavnošću, te osobitom praktičnošću preporuča političkim i medijskim stručnjacima, ali i tzv. običnom čovjeku koji "hoće biti živi akter političkog odlučivanja".

Pročitajte više