HRW kaže plan SAD-a da Iračani sude zločine iz prošlosti pogreška

ORGANIZACIJA za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch usprotivila se u ponedjeljak planu Sjedinjenih Država da irački sudovi uz američku potporu sude Iračanima za zločine iz prošlosti i rekla da te zločine treba progoniti međunarodni sud.

Sud koji čine irački pravnici koje odaberu Sjedinjene Države ne bi imao sposobnost suditi zapanjujuću razinu zločina iračke vlade, uključujući genocid, zločine protiv čovječnost i ratne zločine, smatra HRW.

Dužnosnici Pentagona i State Departmenta rekli su u ponedjeljak kako Sjedinjene Države namjeravaju na svojim sudovima suditi Iračanima koje optuže za ratne zločine protiv američkih snaga.

Američki veleposlanik za ratne zločine Pierre-Richard Prosper da bi irački sudovi mogli suditi za zločine iz prošlosti iračkog režima.

HRW, čije je sjedište u New Yorku, kaže da su irački revolucionarni sudovi, sudovi za zaštitu državne sigunosti i specijalni privremeni sudovi bili sredstvo represije, a ne nepristrane pravosudne institucije. Iračka država se također miješala u rad drugih građanskih i kaznenih sudova sudova.

"Nakon desetljeća vladavine stranke Baath, iračko pravosuđe je duboko kompromitirano", rekao je Richard Dicker, direktor međunarodnog pravosudnog programa HRW-a. "Iračani svakako trebaju biti uključeni u proces, ali pravosudni sustav zemlje naprosto nije sposoban voditi niz kompliciranih postupaka. Lokalno rješenje koje predlažu Sjedinjene Države bilo bi pogreška".

Dicker kaže da umjesto toga Sjedinjene Države trebaju podržati sudove koji bi se sastojali od lokalnih i međuanrodnih pravnih stručnjaka.

HRW je procijenio da je u pohodu Anfal 1988. više od 100.000 Kurda, većinom muškaraca i dječaka, odvezeno u udaljena mjesta i pogubljeno. Od kraja 1970-tih čak 290.000 ljudi u Iraku je "iščezlo". Između 1977. i 1987. nekih 4.500-5.000 kurdskih sela je sustavno uništeno, a njihovi stanovnici prinuđeni da žive u logorima.

Organizacija upozorava da bi i etnička i religijska pomiješanost stanovništva mogla komplicirati uspostavu lokalnih sudova. Na primjer, sud sastavljen od žrtava režima, kao što su Kurdi i Šiiti, ne bi se mogao smatrati nepristranim.

Napominjući kako će reforma pravosudnog sustava u Iraku i obuka sudaca zahtijevati dugo vremena Dicker je kazao da Sjedinjene Države ne mogu taj problem riješiti tehničkom pomoći iračkom pravosudnom sustavu.

"Taj sustav treba biti ponovno izgrađen od temelja", kazao je on.

Pročitajte više