HRW: Neuspjeh NATO-a i KFOR-a u zaštiti manjina na Kosovu

NATO-ova misija na Kosovu KFOR i UN-ova međunarodna policija pokazali su katastrofalan neuspjeh u zaštiti manjina tijekom ožujskih nereda na Kosovu, objavila je u utorak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

HRW u izvješću "Neuspjeh u zaštiti: nasilje protiv manjina na Kosovu, ožujak 2004." dokumentira napade protiv Srba, Roma, Aškalija i drugih manjina 17.-18. ožujka na Kosovu i navodi da je tada došlo do gotovo potpunog sloma sigurnosnih kosovskih institucija, KFOR-a, civilne policije UN-ove misije (UNMIK) i lokalne kosovske policije.

"To je bio najveći sigurnosni ispit za NATO i Ujedinjene narode na Kosovu od 1999. kada su manjine protjerivane iz domova dok je međunarodna zajednica promatrala, i oni ga nisu položili", rekla je u priopćenju Rachel Denber iz HRW-a, organizacije sa sjedištem u New Yorku.

HRW navodi da su Albanci djelovali "s žestokom učinkovitošću kako bi se riješili svih preostalih tragova srpske nazočnosti napadajući i druge manjine".

U brojnim selima pogođenih nasiljem, u spontanim i organiziranim napadima, uništeni su domovi Srba, Roma i Aškalija, kaže HRW.

Iako je KFOR-u i UNMIK-ovoj policiji povjerena zaštita manjina, oni to nisu učinili ostavljajući opkoljene Srbe i ostale satima na milost i nemilost velikog mnoštva Albanaca.

HRW navodi da je u neredima u ožujku, u kojima je poginulo najmanje 19 ljudi, sudjelovalo oko 51.000 prosvjednika. Spaljeno je najmanje 550 kuća i 27 pravoslavnih crkava i samostana, a oko 4.100 pripadnika manjina protjerano je iz njihovih domova.

HRW poziva na cjelovitu i neovisnu istragu reakcije KFOR-a te UNMIK-ove i kosovske policije na etničko nasilje i preporučuje obuku zaštitnih snaga za kontrolu nereda.

Pročitajte više