HRW: Washington napada Međunarodni kazneni sud

SJEDINJENE Države su pojačale napad na Međunarodni kazneni sud (ICC) dok su njezini vojnici istodobno suočeni s optužbama za zlostavljanje zatočenika od Iraka do Guantanama, rekla je u srijedu američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

Američki Kongres prihvatio je u ponedjeljak kao dio zakona o proračunu za 2005. amandman kongresnika Georgea Nethercutta kojim se ukida gospodarska pomoć zemljama koje odbijaju dati imunitet američkim građanima pred ICC-om.

Istodobno dok administracija predsjednika Busha traži da se Sjedinjene Države stavi iznad međunarodnog prava nastavljaju se ozbiljne optužbe da su američki vojnici zlostavljali zatvorenike od Iraka do zatvora Guantanamo Bay na Kubi, priopćio je HRW.

"Pod tim uvjetima američki saveznici još teže mogu prihvatiti napor SAD-a da dobije imunitet za svoje građane", rekao je HRW.

HRW napominje da ICC može progoniti samo najozbiljnije zločine i jedino ako je zemlja nespremna ili nije u stanju to sama učiniti te zbog ograničenja nametnutih njegovim ovlastima nema jurisdikcije nad navedenim zločinima američkih snaga.

Amandman prijeti ukinuti stotine milijuna dolara pomoći zemljama koje su stranke ICC-a, ako ne potpišu sporazum o neizručivanju Sudu Amerikanaca i onih koji rade za SAD.

HRW napominje da bi Jordan koji je pomogao obuku iračke policije trebao izgubiti oko 250 milijuna dolara pomoći, Peru 8 milijuna te da je u opasnosti i sama Bliskoitočna inicijativa Bushove administracije usmjerena na poticanje reformi u arapskom svijetu.

"Sjedinjene Države prijete manjim, slabijim zemljama zbog ideološke opsesije iluzornom opasnosću", rekao je Richard Dicker, direktor programa Međunarodne pravde u HRW-u dodajući kako američka vlada stavlja svoju loše zamišljenu kampanju ispred drugih interesa za koje tvrdi da su joj najviši prioritet.

HRW podsjeća da je SAD prošle godine temeljem Zakona o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga obustavio vojnu pomoć za više od 20 zemalja zbog ICC-a, uključujući onu zamišljenu da pomogne nekolicini istočnoeuropskih zemalja da upute svoje vojnike u Irak.

Pročitajte više