HSLS ostaje u vladajućoj koaliciji u Splitu

SPLITSKI HSLS ostaje u izvršnoj vlasti u gradu Splitu u koaliciji sa SDP-om na čelu.

O ostanku u koalicijskoj vlasti odlučeno je s 14 glasova na sjednici Izvršnog odbora splitskoga HSLS-a, bez nazočnosti ostalih 13 članova koji su s predsjednikom gradskog ogranka Mirkom Grljušićem na čelu napustili sjednicu. Grljušić je najavio novu sjednicu Izvršnog odbora u iduća tri dana.

O ostanku gradskog HSLS-a u koaliciji odlučivalo se na zahtjev županijskog HSLS-a koji je tražio da gradski HSLS raskine suradnju s vladajućom koalicijom predvođenom SDP-om.

Kamen smutnje na početku sjednice bio je pročelnik za kulturu u Gradskom poglavarstvu Božo Majstorović koji je došao na sjednicu i zapravo bio ´jezičac na vagi´ u korist spomenute odluke. Bit je u tome što je Majstorovića u Poglavarstvo imenovao HSLS, premda on nije bio član stranke. No večeras se pojavio na sjednici i rekao da se učlanio u HSLS te da kao član Poglavarstva ima pravo biti i odlučivati na sjednicama Izvršnog odbora.

Na to je žestoko reagirao Grljušić, kazavši kako je on njegovu pristupnicu dobio tek jutros te da o njegovu prijamu još nije odlučeno.

Miroslav Buličić je pak ustvrdio da je Majstorović član HSLS-a jer je pristupnicu u Tajništvo stranke predao prije četiri mjeseca.

Kako suprotna struja nije htjela popustiti, Grljušić i njegova struja u Izvršnom odboru s ukupno 13 članova napustili su sjednicu. Većina s Majstorovićem nastavila je sjednicu te o svojim odlukama novinarima razdijelila priopćenje u kojem se kaže kako većina članova Izvršnog odbora smatra da nije potrebno mijenjati sporazume s koalicijskim strankama, pogotovo zato što je, kaže se u priopćenju, ta vlast postigla izvrsne rezultate 2002.

Time je, dodaje se, većina članova Izvršnog odbora poduprla rad svojih članova u Poglavarstvu. Oni smatraju da rezultati Poglavarstva ohrabruju i afirmiraju HSLS doprinosom njegovih članova u vodstvu grada. Stoga ne smijemo dovoditi u pitanje ni interes grada ni interes stranke, dodaje se i napominje da je HSLS u predizbornoj godini na razini države te da rezultati ogranka u Splitu pozitivno utječu i na stranku, i na grad, i na državu.

Predsjednik splitskog HSLS-a Mirko Grljušić rekao je kako je nastavak rada preostalih članova HSLS-a nelegitiman jer Majstorović, kako je kazao, nije član HSLS-a te da na sjednici nije bilo kvoruma. Najavio je novu sjednicu Izvršnog odbora gradskog HSLS-a u iduća tri dana.

Pročitajte više