HSLS osudio izmjenu uvjeta iz natječaja za prodaju ´PIK-a Kutjevo´

SABORSKI zastupnici HSLSa Jadranko Mijalić i Marko Baričević osudili su danas odluku Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) o prodaji 76 umjesto 94 posto dionica PIKa Kutjevo, kako je bilo raspisano u međunarodnom natječaju.

HFP i Vlada ne vode računa o dobrobiti Kutjeva, ocijenili su na konferenciji za novinare u Saboru HSLS-ovi zastupnici.

Potpredsjedniku Vlade Slavku Liniću uputili su pitanje kakve su mu namjere, zbog čega se igra s kupcem PIK-a Kutjevo i kome to ide na račun, navodeći kako su čuli da su ostali članovi Upravnog odbora HFP-a protiv toga.

Ne znači li to da je Linić vlasnik HFP-a i njegova Upravnog odbora, upitao je Baričević koji je Linića nazvao "Slavko stečajko".

Mijalić je pak ocijenio da je, po dosadašnjem tijeku privatizacije PIK-ova jasno da nisu zadovoljeni osnovni ciljevi - ostvarenje dobiti iz tekućeg poslovanja i konsolidacija PIK-ova kao proizvođača bazne sirovine.

Naprotiv, tvrdi Mijalić, "kvazikonsolidacija PIK-a Vrbovec vodi se samo kroz prerađivačku industriju, uz uvoz mesa i izvoz finalnih proizvoda loše kvalitete na manje zahtjevna tržišta, što je domaće stočare dovelo u katastrofalan položaj".

Iznio je podatak da je čak 70 posto svinja i 50 posto goveda uvezeno za potrebe PIK-a Vrbovec.

HSLS-ovci upozoravaju i na skup strani menadžment u PIK-u Vrbovec, koji, tvrde, godišnje košta milijun dolara, a u prvom tromjesečju ove godine proizveo je 42 milijuna kuna gubitka.

Razlog "povlaštenom položaju PIK-a Vrbovec Mijalić vidi u podrijetlu ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, koji je iz Vrbovca i tamo ima najjaču biračku bazu".

Istovremeno će se u PIK-u Kutjevo, koji po Mijaliću ima šansu znatno povećati likvidnost, otvoriti stečaj, jer prodaja po raspisanom natječaju neće biti moguća, budući da će se, tvrdi, natječaj zbog nepravilnosti morati poništiti.

Upravni odbor HFP-a na sjednici 26. svibnja smanjio je dionički paket za prodaju Kutjeva s prvobitno ponuđenih 94,54 posto na 76 posto, s obrazloženjem da se određeni dio dionica ne prodaje jer postoji mogućnost da netko od bivših vlasnika Kutjeva (spomenuta je obitelj Turković) dobije pravo na povrat.

Pročitajte više