hsp: iznimno je važno obnoviti željezničku mrežu

Potpredsjednik HSPa Tonči Tadić izjavio je danas kako je "za Hrvatsku od iznimne važnosti obnoviti željezničku mrežu i ojačati Hrvatske željeznice zaključno do 2006. kada se u Europskoj uniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ukidaju monopoli na željeznički prijevoz.

HSP drži da je nacionalni interes Hrvatskih željeznica (HŽ) da se izbori za operatera na koridoru 5 C i unutar BiH. Tako bi, kazao je Tadić na konferenciji na novinare, HŽ mogle jamčiti konkurentni provoz vlakova od luke Ploče do Mađarske.

HSP predlaže da po grčkom modelu Hrvatski fond za privatizaciju dodijeli HŽ-u 25 posto dionica luke Ploče, luke Rijeka i luke Split jer kao suvlasnik luke Ploče tj. južnog terminala koridora 5 C značajno rastu šanse Hrvatskih željeznica za dobivanje operatera unutar Bosne i Hercegovine.

Čelnici HSP-a najavili su i potpisivanje peticije za raskid kako su kazali, štetnog ugovora o prodaji Dubrovačke banke a peticija će se potpisivati u Dubrovniku, u subotu i nedjelju 27. i 28. rujna.

"Smatramo prevažnim omogućiti gradu Dubrovniku kupnju 25 posto plus jednu dionicu u vlasničkoj strukturi Dubrovačke banke", rekao je Tadić.

Također očekujemo i pokretanje kaznenih prijava protiv Marinka Filipovića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Dubrovačke banke i ravnatelja DAB-a, Slavka Linića, potpredsjednika Vlade, i Gorana Granića, zamjenika premijera, jer su zlorabili položaje te omogućili sklapanje protuzakonitog i štetnog ugovora između Dubrovačke i Nove banke, ustvrdili su čelnici HSP-a.

Pročitajte više