HSP traži da Antunović izvijesti o stanju u HV-u

NA POČETKU jutrošnjeg nastavka saborskog zasjedanja Klub zastupnika HSP/HKDU-a zatražio je da u sabornicu hitno dođe ministrica obrane Željka Antunović i izvijesti zastupnike o sigurnosnom stanju u Hrvatskoj vojsci.

Predsjednik kluba Anto Đapić rekao je da je sigurnosno stanje u vojsci bitno pitanje za nacionalnu sigurnost zemlje, te pozvao ministricu obrane da o tome zastupnike detaljno izvijesti.

Povod tom zahtjevu je pismo jednog umirovljenog visokog časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), upućeno krajem prošle godine Saboru, Vladi i Uredu Predsjednika, u kojem se navodno piše o nezadovoljavajućem stanju u HRZ-u.

´To su pitanja koja tresu hrvatsku javnost, jer generali pišu zastupnicima, odborima i medijima, u tijeku je tihi šrajk vojnih pilota, a ministrica obrane prijeti kaznenim progonom časnika i novinara´, upozorio je Đapić.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić istaknuo je da je riječ o ´iznimno osjetljivoj temi´, te pozvao Đapića da odustane od rasprave u Sabornici i predložio mu da se članovi njegova kluba oko 11 sati iza zatvorenih vrata sastanu s ministricom i članovima Odbora za nacionalnu sigurnost.

Đapić se složio s tim prijedlogom.

Pismo koje je spomenuo Đapić jučer je pročitano na zatvorenoj sjednici Odbora za nacionalnu sigurnost.

To je novinarima potvrdio predsjednik odbora Ante Markov i naglasio da nosi oznaku vojne tajne te da slijedom toga ne može iznositi sadržaj niti reći tko ga je napisao.

Sabor je u nastavku sjednice prihvatio prošli tjedan u prvom čitanju raspravljen Prijedlog zakona o obitelji, braku i izvanbračnoj zajednici.

Luka Trconić izvijestio je da je Klub HSS-a odlučio odustati od zaključka da se istospolne izvanbračne zajednice reguliraju posebnim zakonom ako takav zaključak predloži Vlada u konačnom prijedlogu zakona. U protivnom, rekao je, HSS neće poduprijeti donošenje tog zakona.

U prvom je čitanju podržan i predloženi zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, većinom glasova donijet je novi Zakon o zaštiti od buke.

Sabor je nastavio rad raspravom o Prijedlogu Strategije razvitka znanosti u Hrvatskoj.

Pročitajte više