HSS Bjelovara: Nestašica plave nafte umjetna

NESTAŠICA plave nafte koja se ovih dana pojavila u pojedinim dijelovima Hrvatske stvorena je umjetno jer je odmah nakon poskupljenja tog derivata bilo dovoljno na tržištu, istaknuli su na konferenciji za novinare čelnici HSS-a Bjelovara i Hrvatskog seljačkog saveza Bjelovarskobilogorske županije.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza BBŽ Marijan Šinko ocijenio je sramotnim da je plave nafte nestalo upravo u trenutku kada je najpotrebnija u berbi kukuruza i jesenskoj sjetvi. Istaknuo je da je cijena plave nafte ove godine porasla za kunu i pol i dodao kako mu je ministar Čobanković ranije obećao kako će se cijena iznad 3 kune subvencionirati, no to se nije dogodilo. Šinko je istaknuo da je ove godine potrošnja plave nafte veća nego lani jer je kukuruz vlažniji, a zbog velikih količina oborina teže se obrađuje zemlja.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Bjelovara Mirko Katalenić napomenuo je da je cijena mlijeka stalno ista dok je cijena plave nafte stalno raste dodavši kako se stvara umjetna nestašica jer se država ne želi odreći svog dijela odnosno trošarina. Zbog svega, rekao je Katalenić, postoji mogućnost i da poskupi umjetno gnojivo, a to je za seljake neizdrživo.

Marijan Šinko pozvao je seljake da unatoč teškim uvjetima i rastu troškova završe sjetvu te da će nakon toga Hrvatski seljački savez početi pregovore s Ministarstvom poljoprivrede, jer su sadašnji uvjeti neizdrživi. Ne bude li pregovora za stolom, rekao je pregovarat ćemo na cesti, najavivši i prosvjede.

Pročitajte više