HSS obilježio 76. godišnjicu smrti Stjepana Radića

Hrvatska seljačka stranka (HSS) obilježila je danas 76. godišnjicu smrti hrvatskog političara, pisca i utemeljitelja te stranke Stjepana Radića.

Na Radićev grob u arkadama zagrebačkoga groblja Mirogoja dužnosnici HSS-a položili su vijence i zapalili svijeće. Nakon toga blagoslovljen je grob, a nastupio je i HSPD "Antun Radić" iz Okića.

Okupljenim poštovateljima Radićeve političke misli predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić tom je prigodom rekao da je Stjepan Radić, koji je umro od posljedica ranjavanja u beogradskoj Skupštini, sav život posvetio prosvjećivanju hrvatskoga puka.

Osnutkom Seljačke stranke, početkom prošlog stoljeća, Radić je na tadašnju političku scenu donio ideje da puk može upravljati svojim dobrima i presudno utjecati na politiku jedne zemlje, rekao je Tomčić.

Istaknuo je da se temeljne ideje Radićeve politike mogu sažeti u dva gesla - "Vjera u boga i seljačka sloga" i "Budimo svoji svaki na svom, branimo složno svoj hrvatski dom". U tim je riječima, dodao je Tomčić, sadržana cijela filozofija te politike i neizmjerne ljubavi prema domovini i čovjeku.

Rekavši da se vrijednosti na kojima je Radić gradio svoju politiku od "sloge, slobode, čovječnosti i pravice" drukčije shvaćaju u suvremenom svijetu, Tomčić je ustvrdio da je Hrvatska danas ponovno opterećena razmišljanjima kako postupiti u integracijskim procesima i kako u njima zadržati identitet.

"Upravo radi toga usuđujem se reći - ako je Radić ikada Hrvatskoj bio potreban, onda je potreban danas, upravo zbog toga da vrijednosti njegove politike dođu do punog izražaja", kazao je Tomčić.

Mnogobrojni Radićevi poštovatelji, nakon što su mu se poklonili na Mirogoju, bili su na misi koju je u zagrebačkoj katedrali služio pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak.

(Hina) xam yvkn

Pročitajte više