HSS predstavio nacrt novog Zakona o gradu Zagrebu

GRADSKA organizacija HSS-a predstavila je na današnjoj konferenciji za novinare nacrt novoga zakona o Gradu Zagrebu, kojega će ta stranka u saborsku proceduru uputiti poslije ljetne stanke

Autor zakonskog teksta Jadranko Črnko pojasnio je da je HSS-ova namjera dio ovlasti gradskih tijela prenijeti na gradske četvrti, koje bi, na taj način, doista dobile ulogu jedinica lokalne samouprave.

HSS predlaže dvodomnu Gradsku skupštinu - u jednom domu bili bi zastupnici izabrani na gradskim izborima, a drugi bi dom činili predstavnici gradskih četvrti.

Domovi bi zajedno odlučivali o svim pitanjima koja se tiču poslova gradskih četvrti, koje bi, kroz izmjene gradskog Statuta, dobile ovlasti nad osnovnim školstvom, primarnom zdravstvenom zaštitom i komunalnim redom.

Izmjenama gradskog Statuta uredio bi se i način financiranja četvrti.

Primjena novog zakona ne bi dovela do značajnijeg povećanja gradske administracije, budući da su predstavnici u vijeća gradskih četvrti već izabrani, no ta vijeća za sada ne igraju nikakvu ulogu, smatraju u HSS-u.

HSS-ova zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir dodala je da je taj zakonski prijedlog dio kampanje HSS-a za gradske, ali i za parlamentarne izbore.

Predsjednik GO HSS-a Damir Novotny naglasio je da će stranka zatražiti da taj zakon u saborskoj proceduri dobije oznaku PZE, jer je, napominje, riječ o usklađivanju zakona s Europskom konvencijom o lokalnoj samoupravi.

Novotny je komentirao i odluku Gradskog poglavarstva o poskupljenju kubičnog metra vode sa 5,07 na 6,27 kuna, a koju je Poglavarstvo danas, dva dana nakom donošenja, povuklo.

Novotny je ocijenio da je do takve odluke dovelo loše gospodarenje gradske uprave, koja, ističe, nije u stanju iznaći pola milijuna kuna za sanaciju gradskog vodovoda, a istovremeno jednak iznos troši na nadogradnju Dinamova stadiona.

(Hina) ibob az

Pročitajte više