HT na humanitarnim pozivima zarađuje milijunske iznose

HRVATSKI TELEKOM na humanitarnim akcijama u 2003. zaradio je više od 2,17 milijuna kuna. Mnogi građani, koji se odluče pozivom na brojeve 060 pomoći najugroženijima, nisu svjesni da HT uzima čak 50 posto doniranog iznosa.

Čak polovica od donirane jedne kune ostaje HT-u, a kada se na to doda još 22 posto PDV-a, siromašnima, nezbrinutoj djeci, invalidima, bolesnima i drugima kojima je potrebna pomoć ostane manje od 41 lipe.

U 2004. Hrvatski telekom bi na humanitarnim akcijama mogao zaraditi mnogo više budući da je u tijeku desetak humanitarnih akcija. Spomenimo samo neke: "Stop nasilju među djecom", "Hvala ti, moj dobri anđele", za dječji dom u Nazorovoj, "Za 1000 radosti", za djecu u bolnici u Gornjoj Bistri. Humanitarne udruge očekuju da će ove godine prikupiti nešto više od tri milijuna kuna.

Uzimanje čak polovice svote doniranog novca u HT-u ne smatraju problemom. "Večernjem listu" objasnili su da su njihove telefonske linije s brojem 060 komercijalne usluge, te da cijene nisu tajne jer su objavljene na internetu.

 U HT tvrde da je dovoljno napisati zamolbu da se HT odrekne svog dijela.

U praksi, čini se i nije baš tako. Jasna Kelava-Ćurković, ravnateljica Dječjeg doma u Nazorovoj požalila se da je za njenu ustanovu prikupljeno 111.000 kuna, ali i da isti iznos ostaje HT-u. Ravnateljica tvrdi da je napisala zahtjev da se odreknu provizije, ali da odgovor nije dobila.

Slične probleme imaju i organizatori Unicefove akcije "Stop nasilju među djecom" te "Hvala ti, moj dobri anđele". Marlena Kokeza, koordinatorica akcije "Hvala ti, moj dobri anđele" kaže da se prošle godine HT odrekao provizije, ali od 1. siječnja, od donacija za njihovu akciju uzimaju polovinu. Kokeza se požalila da su opet zatražili da se HT odrekne provizije, ali odgovora nema.

Potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor iznenadila je činjenica da čak polovica doniranog novca ostaje na računu HT-a, te je o svemu zatražila izvješće. Dodala je da je HT od nje tražio da pomognem u pripremanju kriterija za odabir projekata kod kojih bi se odrekli provizije.

Prema sadašnjem zakonu humanitarne akcije opterećuje su i porezom na dodanu vrijednost. Izvor blizak ministru financija izjavio ja da u Ministarstvu financija problem namjeravaju riješiti izmjenama poreznog zakona. Namjeravaju humanitarne akcije izdvojiti iz sustava PDV-a, ili stopu PDV-a znatno smanjiti.

Pročitajte više