HT smanjuje broj radnika uz otpremnine

HRVATSKI telekom (HT) će zbog uvođenja novih tehnologija i poboljšanja efikasnosti u poslovanju te u skladu s prihvaćenim Poslovnim planom, do kraja ove godine smanjiti broj svojih radnika za ukupno 1.064, a svima će njima biti ponuđene stimulativne otpremnine.

Izjavio je to danas novinarima direktor Korporativnih komunikacija HT-a Marjan Jurleka, a u povodu najavljenih prosvjeda sindikata zbog (najavljenog) otpuštanja 700 radnika u HT-u.

Jurleka je pojasnio da su od početka ove godine iz HT-a već otišla 364 radnika, uz prosječnu otpremninu od 210 tisuća kuna po radniku, a na slične iznose mogu računati i preostalih 700 radnika, koji su većinom iz područja održavanja i izgradnje mreža te računovodstva.

Dodaje i da popis tih radnika još nije utvrđen te da se to tek treba napraviti.

Radnici koji ne prihvate ponuđene otpremnine ulaze u Program zbrinjavanja tehnološkog viška.

Direktor Korporativnih komunikacija HT-a Marjan Jurleka tvrdi da su iznosi otpremnina u HT-u među najvećima u državi, te da se utvrđuju tako da se uzme radnikova prosječna neto plaća u zadnja tri mjeseca te pomnoži s godinama staža.

Kazao je i da je prosječna neto plaća u HT-u u drugom tromjesečju ove godine iznosila 5.628 kuna, što je za oko 5 posto više od granskog prosjeka.

Posebno napominje i da su sindikati upoznati sa svime što se događa u toj tvrtki, pa tako i s programom restrukturiranja u sklopu kojega je u zadnjih pet godina iz HT-a otišlo 2.900 radnika, većinom s otpremninama i bez nekih većih potresa.

Ističe i da su HT-ove investicije u nove tehnologije i modernizaciju fiksne telefonske mreže, koje su još u tijeku, dovele do toga da su neka radna mjesta postala suvišna. Uvođenje novih tehnologija i okretanje ka temeljnoj djelatnosti, telekomunikacijama, HT-u je potrebno da bi uopće mogao održati korak na sve naprednijem i zahtjevnijem telekom tržištu.

Ako se ne smanji broj radnika, HT će, po riječima Jurleke, imati i ozbiljnih problema u efikasnosti na tržištu u slučaju pojave novog fiksnog operatera.

Inače, zbog najave Uprave HT-a o otpuštanju 700 radnika Republički sindikat Hrvatske pošte i telekomunikacija i Hrvatski sindikat telekomunikacija za sutra, 9. rujna, najavili su prosvjed u Zagrebu, u petak, 10. rujna, u Osijeku, u ponedjeljak, 13. rujna, u Rijeci, a u srijedu, 15. rujna, u Splitu.

Pročitajte više