HT-ove humanitarne linije 060 dodjeljivat će Stručno povjerenstvo

LINIJE za prikupljanje novca u humanitarne svrhe ubuduće će dodjeljivati Stručno povjerenstvo, koje će kvartalno raspisivati natječaj i potom većinom glasova izabrati udrugu kojoj će dodijeliti broj za humanitarnu akciju. Na natječaj se mogu prijaviti sve neprofitne udruge.

Novi proces dodjele humanitarnih brojeva završio je prošli tjedan, kada je HT dobio dozvolu od Hrvatskog zavoda za telekomunikacije da brojeve 060 (od 060 9000 do 060 9009) koristi isključivo za humanitarne akcije, potvrdio je danas glasnogovornik HT-a Marijan Jurleka.

Ukupni prihodi s tih brojeva u potpunosti će se uplaćivati na račun udruge kojoj bude odobreno korištene broja 060. Cijena poziva iznosit će pet kuna i on će biti posebno označen na telefonskom računu.

Stručno povjerenstvo za provedbu natječaja za dodjelu brojeva humanitarnim akcijama utemeljeno je 13. srpnja. Predsjednica devetočlanog povjerenstva je Jadranka Kolarević iz društva Potrošač, a njen zamjenik je Vladimir Lulić iz Hine. U povjerenstvu su još Ana Balaband (Vlada RH), Bernard Jakelić (HUP), Cvjetana Plavša Matić (Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva), Jelana Brajša (Caritas Zagrebačke biskupije), Nataša Rapaić (Hrvatski Telekom) Zlatko Tušak (SSSH) i plivač Mihovil Španja.

Jurleka je objasnio da će formirano Povjerenstvo kvartalno raspisivati natječaj, te da će većina u njemu odlučiti kojoj će udruzi na određeno vrijeme biti dodijeljen humanitarni broj 060. Kvartalno će biti odobrena samo jedna akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi natječaj bit će raspisan 15. kolovoza a zaključen 15. rujna 2004., dok će ime udruge kojoj će biti dodjeljen broj 060 biti objavljeno na sjedici Povjerenstva 27. rujna. 

Od 1997. godine HT je dodjeljivao brojeve 060 za humanitarne akcije, a radilo se o komercijalnoj usluzi koju je HT pružao samostalno ili kroz nekog od 100-anjak koncesionara. Praksa je bila takva da su se humanitarne organizacije najčešće direktno obraćale HT-u. Prema tadašnjoj proceduri, nakon završne akcije humanitarne organizacije imale su mogućnost podnijeti zahtjev da se HT odrekne svog dijela koji je iznosio polovinu zarađene svote. Takav proces dodjele nije bio dovoljno transparentan, što se vidjelo ove godine u siječnju kada su se u medijima pojavili napisi da HT uzima polovicu doniranog novca.

Tada su u HT-u napise demantirali, obznanivši da su se u čak 43 akcije u potpunosti odrekli svog dijela sredstava, dok ih je još nekoliko bilo u proceduri odobravanja.

I. Barać

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara