HTV: Vrhovni sud odlučio da mafija nije postojala

VRHOVNI sud potvrdio je danas da je donio odluku u slučaju tzv. zločinačke organizacije, ali je priopćio da o sadržaju još ne može obavijestiti javnost.

"O sadržaju te odluke Vrhovni sud Republike Hrvatske će obavijestiti javnost nakon što odluka bude otpremljena prvostupanjskom sudu". "(...) U ovom trenutku, iako je drugostupanjsko vijeće odlučilo o žalbama stranaka, o sadržaju te odluke nije dopušteno davati podatke".

Na Vrhovnom sudu objašnjavaju da se takva odluka ne objavljuje, već da će ju, nakon što bude napisana, dostaviti strankama putem Županijskog suda u Zagrebu.

U priopćenju se ističe da se javnost "iznimno" izvješćuje samo o činjenici da su optuženi Rajko Momčilović, Velibor Momčilović, Davorin Sobjeslavski i Davor Zečević, koji se nalaze u pritvoru, pravomoćno osuđeni, te da će biti upućeni na izdržavanje kazne.

Taj dio odluke Vrhovni je sud objavio jer su o njima već obaviješteni prvostupanjski sud i optuženici.

Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj prvooptuženog Nikice Jelavića, izjavio je kako ni on još nije upoznat sa sadržajem odluke Vrhovnog suda. "Kao ostatak javnosti raspolažem tek s medijskim tvrdnjama koje navode da je Vrhovni sud u potpunosti potvrdio odluku Županijskog suda", kazao je Nobilo za Hinu.

HTV je sinoć objavio, pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore, da je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu po kojoj zločinačka organizacija nije postojala.

Upitan kada očekuje da će mu biti poslana danas donesena odluka, odvjetnik Nobilo je kazao da Vrhovni sud nema zakonski rok u kojem mora obrazložiti svoju odluku i poslati je strankama u postupku.

"Radi se o vrlo opsežnom predmetu", pojasnio je Nobilo, dodavši kako ipak očekuje da bi službeni otpravak sudske odluke trebao dobiti još ovoga tjedna.

Vrhovni sud je cijelog proteklog tjedna saslušavao žalbe tužitelja i branitelja na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu u slučaju tzv. zločinačke organizacije.

Tužiteljstvo je ostalo kod žalbe na oslobađajući, ali i osuđujući dio presude, tražeći oštrije kazne i novo suđenje. Tužiteljstvo smatra da prvostupanjski sud nije sagledao sve okolnosti te nepotpuno i pogrešno utvrdio činjenice i dosudio preblage kazne.

Branitelji su iznijeli niz optužbi na račun Državnog odvjetništva i policije zbog "nezakonitog utjecaja na svjedoke i podmetanje dokaza".

Odbacivši tvrdnju tužiteljstva o postojanju zločinačke organizacije, Županijski sud osudio je tek petoricu iz te skupine za pojedinačna kaznena djela.

Zbog preprodaje droge, uglavnom kokaina, Rajko Momčilović osuđen je na 12 godina zatvora, njegov brat Velibor na šest godina, a Davor Zečević na sedam i pol.

Zbog umiješanosti u poslove s drogom osuđen je i Davorin Sobjeslavski, na čiju je kaznu od osam godina zatvora utjecala i presuda za pokušaj ubojstva. Osuđen je i Tvrtko Tomičić, no pušten je na slobodu jer je kaznu za pokušaj ubojstva odslužio trogodišnjim pritvorom za vrijeme suđenja.

Pročitajte više