Šef HTZ-a na Fejsu je dijelio idiotsku teoriju zavjere. Sad tuže čovjeka zbog šale

Screenshot: Facebook

HRVATSKA turistička zajednica podigla je dvije tužbe protiv britanskog blogera Paula Bradburyja te od njega traži odštetu od ukupno 100 tisuća kuna.

Bradbury, koji od 2003. godine živi u Hrvatskoj, pokretač je portala Total Croatia News i jedan od najboljih poznavatelja stanja u hrvatskom turizmu. Već godinama na svom portalu neumorno promovira hrvatske ljepote i turizam u inozemstvu.

Uz promociju hrvatskih ljepota, Bradbury nerijetko kritizira rad HTZ-a pa tako ljude koji bi trebali promovirati hrvatski turizam u svijetu naziva "Kraljevima slučajnog turizma", a u velikom intervjuu za Index 2019. godine Bradbury je ustvrdio da bi u Hrvatsku došlo isto toliko turista koliko inače dolazi i da se HTZ sutra ukine.

>> HTZ zbog šale tužio Britanca koji godinama besplatno promovira hrvatski turizam

>> HTZ tužio Britanca koji promovira naš turizam. Ministrica sad traži očitovanje HTZ-a

Prva tužba odnosi se na izjave koje je Bradbury dao Indexu u članku pod naslovom "Fijasko: Hvalimo se da smo korona-free zona, a strani turisti o tome nemaju pojma".

Druga tužba je dosta bizarnija. Naime, Bradburyja su tužili zbog satiričnog memea, odnosno zbog najobičnije šale na Facebooku.

Naime, Bradbury se poigrao HTZ-ovim sloganom "Croatia, full of life", pri čemu je riječ "life" zamijenio riječju "uhljebs", pa je tako nastao mem koji možete vidjeti na naslovnoj slici.

Zanimljivo je da se u Bradburyjevom memu nigdje ne spominje HTZ, ali to nije spriječilo Hrvatsku turističku zajednicu da podigne još jednu tužbu protiv njega i traži odštetu od 50.000 kuna.

Činjenica da HTZ, dakle veliki sustav pod kontrolom države koji se financira iz proračuna, tuži ljude zbog šale nije samo bizarna nego i jako opasna.

"U odnosu na tužbu zbog naslovne fotografije na Facebooku, neozbiljno je da jedna organizacija koja je u sustavu države, jedno tijelo javne vlasti, pokreće sudski postupak zbog satiriziranja bilo kojeg i bilo kakvog slogana. To se naprosto protivi civilizacijskim i demokratskim dostignućima i mislila sam da smo, kao društvo, te lekcije savladali", ustvrdila je Vanja Jurić, odvjetnica Paula Bradburyja.

Šef HTZ-a širio teoriju zavjere

Tužakanje i traženje gomile novca zbog benigne šale nije prvi primjer da HTZ i njihovo vodstvo u potpunosti ne razumiju društvene mreže.

Tako je njihov šef Kristijan Staničić u kolovozu 2019. godine Fejsom širio možda i najgluplju forwardušu i teoriju zavjere na ovoj društvenoj mreži - onu da Fejsu zabranjujete da koristi vaše slike.

Šef HTZ-a je tako usred sezone našao vremena da se obračuna s Fejsom i zabrani mu korištenje njegovih fotografija pozivajući se na "status Rima".

"Status Rima" je, jasno, potpuno izmišljena glupost kao što je i cijeli status.

"Nemojte dijeliti. Kopiranje i pasta", upozoravao je tada svoje prijatelje Staničić na opasnost Fejsa.

U nastavku prenosimo glupost koju je širio šef HTZ-a uz napomenu da iz HTZ-a tada nisu reagirali na to da njihov šef širi priglupe izmišljotine.

Za šalu nemaju milosti. Nije se šaliti s njima.

Pročitajte više