Huanito mora u zatvor

Foto: Hina

ŽUPANIJSKI sud u Osijeku potvrdio je prvostupanjsku presudu Huanitu Luksetiću.

Huanito Luksetić je krajem 2017. godine na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje.

"Ja vam to mogu prokomentirati u jednoj rečenici. Moj komentar je 'oprosti im, Bože, jer ne znaju što čine'", rekao je odvjetnik Vladimir Gredelj u razgovoru za Index.

"Ovo je u naravi smrtna kazna"

A onda je malo opširnije komentirao odluku.

"Gledajte, u osnovi, budući da sam u tijeku cijelog postupka, meni je potpuno jasno, za razliku od sudaca i presuda, da oni njega šalju u smrt. Poslati osobu kao što je Hunaito na zatvorsku kaznu znači slati ga u smrt. Iako smrtna kazna ne postoji u Hrvatskoj. Ali ovo to u naravi jest. Mislim da se to neće stići ni realizirati u zatvoru, on sigurno neće preživjeti dvije godine u zatvoru. Ja ga smatram prijateljem, toliko smmo se zbližili, toliko sam s njim razhgovarao, tako da mogu mirne duše reći bez obzira na to kakvoj se odgovornosti izlagao. Sudovi bi trebali biti u dobrobiti društva. Ali kad vi pošaljete nekoga u smrt, onda to ne može biti u tom kontekstu shvaćeno. Ako izležavanje kazne zatvora znači nečiju smrt faktično, i to u društvu gdje je smrtna kazna zabranjena, onda se to suočava s nekim osnovnim postulatima toga demokratskog društva", rekao je Gredelj za Index.

Pogledajte video: Marihuana im spašava život, a država ih tretira kao kriminalce

"Meni je ovo neshvatljivo. Dok sam živ, neću stati. Borit ću se na svim instancama. Do suda za ljudska prava. Ako, naravno, ne zakasnimo. Bojim se da, s obzirom na njegovo zdravlje, on to ne može doživjeti."

"Sud nije izrekao smrtnu presudu, ali kako se to sve odvija, kao da je. Ta cijela procedura, kakva je u pravosuđu, znači samo jednu stvar – Huanito neće preživjeti svoju presudu", kaže odvjetnik za Index.

"Jer biti u zatvorskim uvjetima bez konzumacije marihuane na način kako je on to pripremao, on ne može preživjeti dvije godine, krajnje odgovorno to tvrdim. Meni to nije teško, dužnost mi je učiniti sve pa i reći istinu pred hrvatskim društvom jer sam siguran da je društvo toliko emotivno. Je li ovo treba prihvatiti ili se cijelo društvo treba pobuniti protiv takvog suda? Ne možemo mi prihvaćati presude koje nekoga osuđuju na smrt. Egzekucija koja je pred nama, upućivanje Huanita Luksetića, znači upravo osudu na smrt.

On je toliko narušenog zdravlja da sam ja ozbiljno zabrinut može li doživjeti cijelu žalbenu proceduru. Ali naša sudska tijela se ponašaju kao da imaju svo vrijeme ovog svijeta. Želim jasno i glasno viknuti da Huanitu prijeti smrt prije nego što stupi nogom u zatvor", kaže.

"Neka mu se Bog smiluje"

"Neka mu se Bog smiluje. To mu jedino preostaje, ovdje nema što tražiti", dodaje odvjetnik Gredelj na kraju.

Podsjetimo, Huanito Luksetić nepravomoćno je bio osuđen na dvije godine zatvora jer je sadio marihuanu kako bi si olakšao bolove uzrokovane multiplom sklerozom. Vijeće riječkog Općinskog suda osudilo ga je jer smatra da je uzgajao preveliku količinu konoplje samo za osobnu uporabu. 

Huanito je 2014. prijavljen zbog posjedovanja 15 kilograma marihuane i uzgoja 11 biljaka marihuane, zbog čega je i osuđen na drakonsku kaznu od dvije godine zatvora.

"Znam da zvuči mnogo 15 kilograma, ali s obzirom na količinu konoplje koja je meni trebala, to i nije puno. Uostalom, dok je konoplja rasla ispred moje kuće, mogla se vidjeti i s javnog puta. Uzgojio sam svoje stabljike jer nisam imao novca da si nabavljam ulje na ulici. Nemam ni sad novca pa ulje ne mogu koristiti. Najgore je što ne znam kako će proces dalje teći, ova me presuda strašno pogodila", kazao je svojevremeno Huanito.

Pročitajte više