Zašto tolike zemlje sad kažu da im je marihuana ok?

Zašto tolike zemlje sad kažu da im je marihuana ok?
Foto: EPA

STAV o kanabisu mijenja se diljem svijeta. Meksička vlada planira legalizirati kanabis za rekreativnu upotrebu. Nova luksemburška vlada planira isto. Premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern, obećala je raspisati referendum o legalizaciji kanabisa. A Kanada ga već legalizirala prodaju, posjedovanje i rekreacijsko korištenje u listopadu. 

>> VIDEO Kanađani su satima čekali da prvi put legalno kupe travu

>> Kanada će masno zaraditi na legalizaciji marihuane

Kako se javno mnijenje, kao i stav vlada diljem svijeta mijenja, sve je izglednije da će i druge zemlje slijediti njihov primjer. To pak za sobom povlači pitanja o tome kako će zemlje raditi zajedno kako bi regulirale korištenje i ponudu marihuane, piše dr. John Collins, izvršni direktor Međunarodne jedinice za politiku o drogi s Londonske škole ekonomije za BBC.

Urugvaj prvi potpuno legalizirao kanabis 2012.

Urugvaj je 2012. postao prva zemlja u kojoj je kanabis potpuno legaliziran za rekreativne, ne samo za medicinske svrhe. Motiv je, kao i inače kad je legalizacija u pitanju, istisnuti organizirani kriminal iz trgovine zabranjenom supstancom i zamijeniti ga odgovornom državnom regulativom.

Naravno, u ovom popisu valja svakako spomenuti i Nizozemsku, a zatim i Španjolsku, Češku i druge države u kojima je konzumacija i prodaja marihuane u manjim količinama dekriminalizirana, odnosno nije podložna kaznenom progonu. Nizozemska je, dapače, svjetski poznata po svojim "coffee shopovima" u kojima se otvoreno prodaje marihuana. Ni u Brazilu, Jamajci ili Portugalu posjedovanje manjih količina trave više nije kriminalno - a na Jamajci 

Kasnije iste te godine, savezne države Washington i Colorado prve su u SAD-u koje su na glasači na temelju referenduma odlučili legalizirati korištenje kanabisa u nemedicinske, odnosno rekreativne svrhe. Washington je to i napravio iste godine, a Colorado 2014. Otad je još osam država, kao i Washington DC (Distrikt Columbia), podržalo je legalizaciju. Što se medicinskog kanabisa tiče, on je dozvoljen u 33 od 50 saveznih država. 

Pod predsjednikom Obamom, koji je bio kritičan prema dugogodišnjoj američkoj politici rata protiv droge, SAD je olabavio primjenu saveznih zakona i dao saveznim državama zeleno svjetlo da same istražuju vlastite alternative. 

Nakon Kanade i nekoliko američkih saveznih država, i Meksiko će legalizirati kanabis

Iako i dalje postoje izrazite nesuglasice oko toga kakav učinak legalizacija marihuane ima na društvo, na javno zdravstvo i na zdravlje pojedinaca, ali nema sumnje da se stav ublažio i da se na ovu supstancu više ne gleda kao na druge droge.

Gotovo je sigurno da će Meksiko legalizirati marihuanu. Nakon što je vrhovni sud nedavno proglasio zabranu rekreacijske uporabe marihuane neustavnom, nova vlada pod predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom sastavila je prijedlog zakona koji legalizira takvu uporabu. 

Južna Koreja je legalizirala kontroliranu medicinsku uporabu kanabisa, iako i dalje procesuira građane za rekreativno korištenje. U Južnoj Africi je pak vrhovni sud potpuno legalizirao uporabu kanabisa ako se radi o odraslim osobama i ako se ne kanabis ne konzumira na javnom mjestu.

U Maleziji je smrtna kazna na koju je sud osudio mladića koji je prodavao ulje od kanabisa potakla raspravu o legalizaciji. Lesoto je postao prva afrička zemlja koja je legalizirala uzgajanje marihuane za medicinske svrhe. Libanonska vlada također razmatra legalizaciju medicinskog kanabisa, prvenstveno kako bi popravila ekonomiju i smanjila javni dug, treći najveći na svijetu - ali i zato što se ilegalno uzgajanje kanabis u toj zemlji često prešutno tolerira. 

U Velikoj Britaniji liječnici konačno mogu propisivati ulje od kanabisa kao lijek

A u Velikoj Britaniji također je došlo do važne promjene: liječnicima je od studenog dozvoljeno da propisuju proizvode od kanabisa kao lijek. Izmjeni zakona prethodila je dramatična promjena javnog mnijenja o kanabisu, dijelom potaknuta emotivnom reakcijom na slike bolesne djece kojoj je uskraćeno potencijalno spasonosno liječenje kanabisom.

Tako je u lipnju ove godine Veliku Britaniju zgrozio slučaj 12-godišnjeg Billyja Caldwella iz Škotske, koji boluje od teškog oblika epilepsije i koji je morao biti hospitaliziran nakon što je policija zaplijenila medicinsko ulje od kanabisa njegovim roditeljima. U bolnici mu je ljekovito ulje ipak vraćeno nakon što je dobio 20-dnevnu licencu za korištenje, na inzistiranje liječnika. Njegova majka, koja tvrdi da su Billyju napadaji znatno slabiji dok uzima ulja, pozvala je vlasti da legaliziraju 

Mjesec dana kasnije, specijalna licenca za korištenje kanabisovog ulja dodijeljena je sedmogodišnjem Alfieju Dingleyju, koji također ima rijedak oblik epilepsije. A u studenom je konačno zakon izmijenjen i liječenje proizvodima od kanabisa dozvoljeno svim pacijentima s "izvanrednom kliničkom potrebom".

Ipak, rekreativna uporaba marihuane ostaje zabranjena, iako su i vodeći političar poput bivšeg lidera vladajućih konzervativaca, Williama Haguea, sugerirali da se još jednom razmisli o tom pitanju. 

Meksiko je, s druge strane, za legalizaciju primarno motiviran strahovitim nasiljem koje je izazvao rat narko-kartela između sebe, kao i s policijom i vojskom. Iako marihuana zauzima relativno mali udio ukupnih prihoda narko-kartela, nastavak kriminalizacije sve se više čini kao poricanje stvarnosti, piše BBC-ev analitičar. 

A tu je, naravno, i obećavajuće tržište kanabisa u nastajanju kao bitan motivator za legalizaciju. Vlade, posebno u Južnoj Americi, žele da njihovi farmeri mogu leglalno uzgajati ovu unosnu biljku. I velike su korporacije zainteresirane za ovaj biznis. Tako je Altria, vlasnik čuvenog duhanskog branda Marlboro. uložila 1.86 milijardi u kanadsku tvrtku s kanabisom. A ako legalizacija rekreativnog kanabisa uzme maha, i ovo će tržište poprimiti daleko veće razmjere.

Ipak, postoji jedna bitna prepreka na tom putu: kanabis, prema sustavu licenci koji nadgleda Međunarodni odbor za kontrolu narkotika, može se izvoziti i uvoziti samo ako je medicinski - ne i ako je rekreativni. To znači da farmeri kanabisa u Maroku ili na Jamajci ne mogu opskrbljivati tržište u Kanadi ili Nizozemskoj, iako domaći farmeri u tim zemljama možda ne mogu zadovoljiti sve veću potražnju.

Iako neki pozivaju na izmjenu ovog sustava, zasad se to čini malo vjerojatno. No kako se nacionalni zakoni mijenjaju, s vremenom bi se i međunarodni mogli prilagoditi. A vlade koje idu putem legalizacije imaju pred sobom novu dilemu: kako naći srednji put između nekontrolirane legalizacije ove psihoaktivne supstance, koja bi primjerice ugrozila djecu i tinejdžere, i prohibicije.

Naime, valja podsjetiti da, iako se kanabis uspješno koristi za liječenje simptoma multiple skleroze, epilepsije, raka i HIV/AIDS-a, njegova konzumacija može uzrokovati zbunjenost, tjeskobu i paranoju, a redovita uporaba povezana je i s rizikom od razvijanja psihoze. Također, u kombinaciji s duhanom, pušenje nosi sa sobom rizik od raka pluća. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara