Huawei tuži SAD

Guo Ping, rotirajući predsjednik uprave Huaweija Foto: Epa

KOMPANIJA Huawei podnijela je tužbu protiv američke vlade zbog regulative kojom je saveznim agencijama zabranila korištenje proizvoda te tvrtke, piše BBC.

Navela je kako SAD nije pružio nikakve dokaze koji bi opravdali takvu zabranu korištenja proizvoda te odbacila tvrdnje da je povezana s kineskom vladom.

SAD protiv Huaweija

Naime, Sjedinjene Američke Države nedavno su ograničile uporabu proizvoda tvrtke Huawei zbog pitanja nacionalne sigurnosti, ali i nagovarale saveznike da izbjegavaju suradnju s tom kineskom telekomunikacijskom kompanijom.

Kompanija Huawei jedna je od najvećih svjetskih pružatelja telekomunikacijske opreme i usluga.

Nema dokaza

"Kongres SAD-a je u više navrata propustio iznijeti bilo kakve dokaze koji bi potkrijepili izdata ograničenja uporabe proizvoda tvrtke Huawei. Stoga smo prisiljeni podnijeti tužbu", rekao je Guo Ping, rotirajući predsjednik uprave Huaweija.

"Zabrana nije samo nezakonita nego i onemogućava kompaniji Huawei da se uključi u pošteno tržišno natjecanje te time zabrana na kraju šteti i američkim potrošačima", dodao je.

Kaznene prijave protiv financijske direktorice

Osim zabrane korištenja proizvoda, SAD je podnio kaznene prijave protiv tvrtke i njezine financijske direktorice Meng Wanzhou.

Meng, kći osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, uhićena je u prosincu prošle godine u Kanadi, na zahtjev SAD-a, zbog sumnje na prevaru, odnosno zbog kršenja američkih sankcija Iranu. Amerika je stoga, na temelju navedenih optužbi o prijevari financijskih institucija prikrivanjem informacija o poslovanju s Iranom, predala zahtjev za njezino izručenje.

Pročitajte više